UMU in 2023 weer open

Het vernieuwde Universiteitsmuseum Utrecht – UMU gaat in 2023 weer open. In maart 2020 sloot het museum de deuren. Het museumgebouw werd uitgeruimd en de collecties verhuisden naar de depots. In september 2020 ging de verbouwing van start om – was het plan – in 2022 weer open te kunnen gaan.

Een verbouwing is een ingewikkelde en uitdagende opgave tijdens COVID-19. Dat brengt helaas vertraging met zich mee in het bouw- en herinrichtingsproces en we verwachten daarom de heropening in 2023 te kunnen vieren.

Femke den Boer, directeur UMU: ‘Het is ontzettend jammer dat het museum later open gaat. Tegelijkertijd zie ik dat de extra tijd goed benut wordt door het vernieuwingsteam van het museum. In het UMU draait het om onderzoek en gaan bezoekers zelf aan de slag. Er komen veel doe- en onderzoeksactiviteiten en die willen we uiteraard testen met ons publiek. Dat hebben we afgelopen jaar -toen het eindelijk weer kon- volop gedaan. Zo hebben we onderdelen voor onze nieuwe onderzoeksactiviteiten getest bij het Spoorwegmuseum en Museum Hoge Woerd. Ook organiseerden we programma’s met Bibliotheek Utrecht en TivoliVredenburg. Komend jaar gaan we hiermee door en werken we achter de schermen aan vijf prachtige tentoonstellingszalen.’

Benieuwd hoe 2021 eruit zag voor het museum? Kijk mee met het UMU in deze terugblik.

Het onderzoeksmuseum van Nederland

We werken aan hét onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum waar je actief kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en Utrechtse onderzoekers in heden en verleden.

Waar je wordt geïnspireerd en uitgedaagd tot het stellen van vragen over jezelf en de wereld om je heen. Waar je leert antwoorden te zoeken en deze op waarde te schatten. En waar je als bezoeker zelf een onderzoeker wordt.

Lees meer over het testen van de nieuwe opstellingen in het vernieuwingsblog

Tijdens de sluiting is het museum online open met een uitgebreid aanbod aan activiteiten om thuis te doen. Ook zijn er programma’s voor scholen op locatie. Dus kun je niet wachten? Kijk dan eens op Museum Online!

Terug