Over UMU

Het onderzoeksmuseum van Nederland

Het Universiteitsmuseum Utrecht – UMU – wordt vernieuwd en daarom verbouwd. We werken aan hét onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum waar je actief kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en Utrechtse onderzoekers in heden en verleden.

Waar je wordt geïnspireerd en uitgedaagd tot het stellen van vragen over jezelf en de wereld om je heen. Waar je leert antwoorden te zoeken en deze op waarde te schatten. En waar je als bezoeker zelf een onderzoeker wordt.

Het onderzoeksmuseum van Nederland is 6 september 2023 weer open.

Tijdens de sluiting is het museum online open met een uitgebreid aanbod aan activiteiten om thuis te doen. Ook zijn er programma’s voor scholen op locatie.

Meer weten over het nieuwe UMU? Lees hier het projectplan (pdf – december 2021)

Missie en visie Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum Utrecht beheert en ontsluit het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht en maakt het belang van wetenschap zichtbaar.

Het Universiteitsmuseum Utrecht stelt wetenschapseducatie en -communicatie centraal en gebruikt daarbij de rijke collectie academisch erfgoed. Door de inbedding in de Universiteit Utrecht heeft het museum korte lijnen naar actueel onderzoek en nauwe samenwerking met wetenschappers van hoog niveau.

In het Universiteitsmuseum gaat het niet zozeer om overdragen van kennis, maar over het wetenschappelijk proces, de impact van wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van begrip voor hoe wetenschap werkt.

Het museum zet daartoe in op wetenschapswijsheid, onderzoekend leren en actieve publieksparticipatie.