Op deze pagina vind je inspirerende verhalen over de collectie. Lees over professoren, vakgebieden, instrumenten en nog veel meer. Laat je verrassen!
Het Van Leeuwenhoek microscoopje
Een absoluut topstuk in de collectie van het Universiteitsmuseum van Utrecht is een microscoopje dat eind 17e eeuw is gemaakt door Antoni van Leeuwenhoek. Het is één van de elf Van Leeuwenhoekmicroscopen die nog bewaard is gebleven.
Lees verder...
De Bekerspons
Dit is een neptunusbeker (Cliona patera). Deze is zo groot dat Neptunus, de Romeinse god van de zee, er wijn uit kan drinken. Het is een dier, namelijk een spons, die tot ruim een meter groot kan worden. Neptunusbekers komen voor in de warme zee van Singapore tot aan Australië. Sponzen Sponzen zijn dieren, maar
Lees verder...
Openbaar kunstgebit
De weckpot met protheses zou in het verleden zomaar echt in bejaardentehuis Beekvliet gebruikt kunnen zijn. Het komt geloofwaardig over omdat het tot voor kort niet ongebruikelijk was dat de oudere mens zijn laatste levensjaren tandeloos doorbracht.
Lees verder...
De hevel
Deze hevel met klauw werd door tandartsen gebruikt om tanden te trekken. De Franse Chirurgijn Garengeot beschreef het instrument met ivoren handvat in 1925 en noemde het een repoussoir, terwijl zijn tijdgenoten dit instrument, vanwege zijn uiterlijk beschreven als pied-de-biche, Geisfuss of Goat’s foot. Boek van Abulcasis Met het bovenste einde (de geitenpoot) werd de
Lees verder...
Überwurf pelikaan
Deze “ zilveren knots” uit 1795 werd gebruikt bij het trekken van kiezen. Het is een instrument dat de pelikaan volgens het überwurf principe werd genoemd.
Lees verder...