Onderzoek verder | Zien

Op de afbeelding hierboven zie je een Ophthalmotroop. Hiermee onderzochten wetenschappers hoe oogspieren er voor zorgen dat je ogen alle kanten op kunnen bewegen. Ook jij kunt onderzoek doen naar het oog, gewoon bij jou thuis. Hoe scherp zie jij bijvoorbeeld? En hoe maak je zelf een Snellenkaart?

Hoe scherp zie jij?

Zo’n 160 jaar geleden was er nog geen test om te kijken hoe goed je ogen zijn. Er waren wel brillen, maar mensen probeerden maar wat. Tot professor Donders meer leerde over het oog. Hij werd de eerste echte oogarts van Nederland en maakte instrumenten om ogen te onderzoeken. Hoe scherp zie jij? Test het zelf met één van deze instrumenten – net als Donders deed.

Snellenkaart ontwerpen

Samen met professor Snellen maakte professor Donders een kaart waarmee je kan testen hoe scherp iemand ziet. Oogartsen gebruiken die kaart nog steeds. Wat is er voor nodig om een goede test te maken? Maak je eigen Snellenkaart en onderzoek het zelf. Deel je snellenkaart met #UMU.

Voelt je brein wat het ziet?

Je kijkt niet alleen met je ogen, maar ook met je brein. Daardoor kun je je ogen soms foppen. Test het met het illusie onderzoek van #WijOnderzoeken. Kun jij je ogen daarna nog geloven?

Dondersgoeie stadswandeling in Utrecht

Ga mee met de familiestadswandeling en bekijk Utrecht door de ogen van professor Donders. Waar werkte en woonde hij, en hoe hebben zijn ontdekkingen de kijk op hoe wij zien veranderd? Bekijk onze agenda.

Help professor Donders

De oogspiegel van professor Donders is gestolen. Er is een schatkaart opgedoken met de plek waar de oogspiegel zich bevindt. Help jij de oogspiegel terug te krijgen? Doe de online speurtocht.

online speurtocht

Oog in oog met professor Donders

Dé leermeester op het gebied van oogheelkunde was professor Donders. Wie was professor Donders eigenlijk? Bekijk de animatie om daar achter te komen.

Kijkje in de collectie

Hoe onderzochten wetenschappers het oog? Speur in de collectie van UMU en ontdek welke instrumenten professor Donders en professor Snellen gebruikten. Maar kijk ook eens verder. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘oog’. Je zult je ogen niet geloven.

Heb je deze collectieverhalen gezien?

De objecten in de collectie van UMU vertellen allemaal verhalen. De oogheelkundige objecten laten zien dat er in Utrecht veel belangstelling was voor ogen. Lees er over en ontdek wat de ‘Wet van Donders’ is. En ontdek de geschiedenis van de bril. Kijken jouw ogen liever naar filmpjes dan naar letters? Ontdek in dit filmpje wanneer de bril pootjes kreeg.