Voor kids

Help professor Donders!

Online speurtocht

8 t/m 12 jaar (met ouders) | duur: 25-40 minuten

De oogspiegel van Professor Donders is gestolen! Terwijl hij bezig was met baanbrekend onderzoek naar het oog. Er is een schatkaart opgedoken met de plek waar de oogspiegel zich bevindt. De schatkist kun je alleen openen als je voldoende losgeld bij elkaar verzamelt. Help jij de oogspiegel terug te krijgen?

Oogspiegel

Volg de route op de schatkaart en voer de opdrachten uit. Elk gekleurd bolletje staat voor een opdracht. Deze zijn te vinden onder de schatkaart. De uitkomst van elke opdracht is een cijfer. Achter het antwoord staat het losgeld dat je krijgt. Krijg jij de kist open? Succes!

Opdracht 1

Klik hier om de video te bekijken.

Opdracht 2

Wist je dat….

Het instrument uit opdracht 2 is uitgevonden door Johann Phillip Reiss?
Lees hier meer.

Opdracht 3

Klik hier om de video te bekijken.

Opdracht 4

Opdracht 5

Wist je dat….

De halve bollen bij A Maagdenburger halve bollen genoemd worden?
Lees hier meer.

Instrument B een ivoren poppetje is?
Lees hier meer.

De metalen schijf van instrument C een Chladniplaat heet?
Lees hier meer.

Je hebt nu alle opdrachten gedaan. Hopelijk heb je genoeg losgeld verzameld, zodat de professor weer verder kan met zijn onderzoek naar het oog!

Is het niet gelukt om de schatkist te openen? Open dan de pagina opnieuw om het nog een keer te proberen. Je kunt professor Donders nog helpen!

Vond je de speurtocht leuk en wil je meer onderzoek doen? In Museum Online staan nog veel meer leuke activiteiten. Ga bijvoorbeeld aan de slag met proefjes of bekijk de collectieglimp.

Terug