Help professor Donders!

Online speurtocht

8 t/m 12 jaar (met ouders) | duur: 25-40 minuten

Professor Donders was bezig met een onderzoek naar het oog toen zijn oogspiegel gestolen werd! Met de oogspiegel kan Donders goed in een levend oog kijken. In de spiegel zit een gat waar Donders doorheen kijkt. Licht valt via de spiegel in het oog, waardoor alles in het oog dan goed te zien is.

De volgende dag kreeg Professor Donders een schatkaart toegestuurd. Zijn oogspiegel zit in een schatkist verstopt! Deze kun je alleen openen met een code. Kun jij de schatkist openen met de juiste code en de oogspiegel van professor Donders vinden?

Oogspiegel

Volg de route op de schatkaart en voer de opdrachten uit. Elk gekleurd bolletje staat voor een opdracht. Deze zijn te vinden onder de schatkaart. De uitkomst van elke opdracht is een cijfer. Door alle getallen op te tellen, krijg je de code. Krijg jij de kist open? Succes!

Opdracht 1

Klik hier om de video te bekijken.

Opdracht 2

Wist je dat….

Het instrument uit opdracht 2 is uitgevonden door Johann Phillip Reiss? Lees hier meer!

Opdracht 3

Klik hier om de video te bekijken.

Opdracht 4

Opdracht 5

Wist je dat….

De halve bollen bij A Maagdenburger halve bollen genoemd worden? Lees hier meer!

Instrument B een ivoren poppetje is? Lees hier meer!

De metalen schijf van instrument C een Chladniplaat heet? Lees hier meer!

Je hebt nu alle opdrachten gedaan. Hopelijk heb jij de goede code en kun je de schatkist openen, zodat de professor weer verder kan met zijn onderzoek naar het oog!

Is het niet gelukt om de schatkist te openen? Open dan de pagina opnieuw om het nog een keer te proberen. Je kunt professor Donders nog helpen!

Vond je de speurtocht leuk en wil je meer onderzoek doen? In Museum Online staan nog veel meer leuke activiteiten. Ga bijvoorbeeld aan de slag met proefjes of bekijk de collectieglimp.