Proefjes voor kinderen

Haal het Universiteitsmuseum in huis met deze proefjes voor thuis en word een echte onderzoeker! De proefjes zijn geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Proefjes voor kinderen

Tip voor thuis: speciaal voor nieuwsgierige kinderen hebben we proefjes online staan. De proefjes zijn gemakkelijk thuis te doen. Ontdek, experimenteer en leer. Komt jouw onderzoek overeen met de uitleg?

Proefjes

Chloorwater maken

Wist je dat je de geur van het zwembadwater makkelijk zelf kunt maken? Doe het proefje en maak zelf chloor!

Lees verder...

Tekening laten zwemmen

Is het mogelijk om een zwemmende tekening te maken? Doe het proefje en kom erachter!

Lees verder...

Thaumatroop maken

Wist je dat je hersenen voor de gek gehouden kunnen worden? Doe het proefje en kijk of jij de spin terug naar het web kan brengen.

Lees verder...

Drijven en zinken | Proefjes met water

Kun jij iets laten drijven dat normaal gesproken zinkt? Kom erachter tijdens twee onderzoeken met water.

Lees verder...

Chromatografie proefje

Ontdek uit welke verschillende kleuren een kleur bestaat. Kleuren kunnen bedriegen. Veel kleuren zijn samengesteld door meerdere andere kleuren. Kom er in dit onderzoek achter uit welke kleuren paars bijvoorbeeld bestaat.

Lees verder...

Onderzoek plastic soep

Plastic is handig, maar jammer genoeg komt heel veel plastic afval in de oceanen terecht. Zeedieren raken erin verstrikt of ze eten het op. Waar komt dat plastic vandaan? En kunnen we het opruimen?

Lees verder...

Onderzoek je eigen geboortekaartje!

Als je in een speelgoedwinkel rondkijkt op de jongens- en meisjesafdeling, zou je bijna denken dat jongens en meisjes van verschillende planeten komen. Jongens houden blijkbaar van auto’s, bouwen en actiefiguren, en meisjes van poppen, knutselen en make-up. Zijn jongens en meisjes nu echt zo verschillend als we denken? En waar komen die verschillen vandaan?

Lees verder...

Uit welke grondsoort bestaat de bodem in jouw omgeving?

Er bestaan verschillende grondsoorten die allemaal verschillende eigenschappen hebben: grind, zand, silt en klei. Sommige grondsoorten kunnen heel goed water vasthouden of juist heel snel water doorlaten. In dit experiment ga jij de grond uit jouw tuin of omgeving onderzoeken en ontdek je de eigenschappen van deze grondsoort.

Lees verder...

Omdraaiwater

Keer met een glas water jouw tekening om! Doe het proefje en kom erachter of water jouw tekening doet omkeren.

Lees verder...

Hoe gemakkelijk laat grond water door?

Wat voor grondsoort ligt er bij jou in de tuin of voor het huis? Is dat ruwe grond zoals kiezels en grind, of hele fijne grond zoals zand?

Lees verder...

Terug