De geschiedenis van de telefoon

De telefoon is een van de belangrijkste communicatiemiddelen van de 21e eeuw. De eerste telefoon was alleen bedoeld om te bellen. Dat ging vroeger niet zo snel als nu. Maar wat is de geschiedenis van de telefoon?

Het begin van de reis

De geschiedenis van de telefoon begon bij Johann Phillip Reiss. Hij ontdekte in 1860 de eerste telefoon. Hij experimenteerde al in 1850 met geluid en elektriciteit. Zijn eerste telefoon bestond alleen uit een losse microfoon en een oorstuk. Na het vroege overlijden van Reiss was het Antoni Meucci die de telefoon opnieuw uitvond. Door een telefoonverbinding te ontwikkelen konden twee telefoons elkaar bereiken. Uiteindelijk ging Alexander Graham Bell er in 1876, na een aantal verbeteringen, met de roem vandoor. Aan zijn naam hebben we het woord ‘bellen’ te danken. 

Telefoon volgens Reiss

De reis door de telefoon

Wie in de 19e eeuw wilde bellen werd via een telefooncentrale handmatig doorverbonden. Door in de microfoon te praten ging er een plaat trillen en die trilling werd omgezet in een elektrische stroom. De stroom ging via koperen draadjes door de centrale naar de ontvanger en werd uiteindelijk weer omgezet in een stem. Het woord telefoon, afkomstig van Reis, staat symbool voor deze techniek. Tele dat in het Grieks ver betekent en foon wat in het Grieks geluid betekent.

De verandering van de telefoon

Met de eerste telefoon kon alleen verbonden worden met één andere telefoon, maar daar kwam al snel verandering in. De afstand tussen telefoons werden steeds groter en ook de vorm veranderde constant. In 1920 kwam er voor het eerst een kiesschijf op de telefoon. Dit was het begin van de telefoon die wij nu als huistelefoon kennen. 

De reis naar de mobiele telefoon

In 1973 vond er opnieuw een grote ontwikkeling plaats: er werd voor het eerst draadloos gebeld. Iets wat wij nu normaal vinden. Communiceren is veel makkelijker geworden dankzij de mobiele telefoon, omdat we zo altijd en overal bereikbaar zijn. Niet alleen reist de telefoon mee door de tijd, de telefoon reist nu ook overal mee naar toe. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 80% van alle Nederlanders niet zonder telefoon de deur uit gaat

Natuurkundig Gezelschap

Het Natuurkundig Gezelschap te Utrecht, dat vanaf 1777 natuurkundige instrumenten voor de beoefening van natuurwetenschap verzamelde, had een exemplaar van die eerste telefoon in bezit. Het eerste model was gebaseerd op een ontwerp van Reiss. 

De reis van de telefoon op beeld

Terug