Onderzoek verder | Botten

Je ziet ze niet, maar je kunt ze wel voelen en ze zitten overal in je lijf: botten! Botten zijn heel belangrijk, want ze geven jouw lichaam vorm en stevigheid. Ze beschermen je organen en maken beweging mogelijk. Onderzoek samen met ons jouw en andere botten.

Welke botten zitten er in je lichaam?

Hoeveel botten heb je eigenlijk in je lichaam? Waar zitten die botten en welke vorm hebben ze? Bot kan niet buigen, dus alle lichaamsdelen die kunnen buigen bevatten meerdere botten. Of ze bestaan niet uit bot, maar bijvoorbeeld uit kraakbeen, zoals in je oor en de punt van je neus. Onderzoek je botten en maak een ‘bottenkaart’ van jouw eigen lijf.

Een bak vol botten

Heb je wel eens een bot gevonden? Waar was je toen nieuwsgierig naar? In deze online module kom je erachter hoe een skelet in elkaar zit. Puzzel samen met je klas een dierenskelet in elkaar. Wat valt je op aan het skelet, van welk dier is het skelet, wat eet hij en waar zie je dat aan?

Het verhaal achter schedels en skeletten van het UMU

In de collectie van UMU zijn veel schedels en skeletten te vinden, waaronder die van verzamelaar Professor Bleuland. Achter deze collectie-items zitten vaak interessante verhalen. Ben jij benieuwd naar deze verhalen? Lees dan snel verder.

Puzzelen met skeletten

Wat gebeurt er zoal in het depot van ons museum? Kijk en lees mee met het uitleggen van skeletten: een manier om de soms ingewikkelde puzzel van losse botten die een skelet moeten vormen, op te lossen. Bekijk hier foto’s van het puzzelen!