Puzzelen met Skeletten | exploded views

Wat gebeurt er zoal in het depot van ons museum? Kijk en lees mee met het uitleggen van skeletten: een manier om de soms ingewikkelde puzzel van losse botten die een skelet moeten vormen, op te lossen.

Voorbeeld van een frame.
Frame van een schedel met een gesplitste onderkaak van een Saiga.
Saiga schedel op een frame.

Exploded view

De bovenstaande foto’s laten het frame met exploded view van een saiga zien. Een saige is een antilopesoort uit AziĆ«.

Om de bezoeker in een oogopslag te laten zien welke botten er allemaal in een dier zitten en waar deze zich bevinden, worden op speciaal ontworpen frames zogeheten exploded views gemaakt. Je zou het ook een ‘skeletten raamwerk’ kunnen noemen. In het nieuwe museum zie je straks drie van die exploded views aan het plafond hangen in de zaal waar je de anotomie van mens en dier kunt onderzoeken.

Het skelet van een tapir.
Het is goed zoeken naar alle botten.
Met behulp van afbeeldingen word het skelet langzaam opgebouwd.

Skelet uitleggen

Op de tafel is het skelet van een Zuid-Amerikaanse tapir uitgelegd. Tapirs behoren tot de familie van de onevenhoevigen, zoals ook bijvoorbeeld paarden. Het dier is ongeveer zo groot als een varken.

Een ander voorbeeld van een gemonteerd skelet uit de collectie van het UMU en verschillende afbeeldingen geven houvast voor het precies uitleggen van het skelet van de tapir. Zoals je ziet heeft een complete tapir vier poten … die missen nog op de tafel!

Terug