Het verhaal achter schedels en skeletten van het UMU

Vandaag is het Halloween! Halloween wordt ook wel de ‘Allerheiligenavond’ genoemd. Tijdens deze avond vieren we ‘het nieuwe’ en nemen we afscheid van het verleden. Bij Halloween denken veel mensen aan schedels en skeletten. In de collectie van UMU zijn veel schedels en skeletten te vinden. Achter deze collectie-items zitten vaak interessante verhalen. Ben jij benieuwd naar deze verhalen? Lees dan snel verder.

Schedels en skeletten Bleuland

De schedels en skeletten van het Universiteitsmuseum Utrecht werden gebruikt in het medisch onderwijs. Professor Bleuland ( 1756-1838) verzamelde menselijke en dierlijke botten om zelf onderzoek te doen, maar ook om anatomieonderwijs te geven aan studenten.  Het was niet ongebruikelijk dat familieleden van een overleden patiënt het lichaam aan de professor schonken om de medische wetenschap verder te helpen.

Alle skeletten uit de verzameling van Professor Bleuland zijn in 1815 door Koning Willem I aan de Universiteit geschonken.

Het verhaal achter de schedel

Kaakuitwas

In de collectie zitten bijzondere schedels en skeletten met een eigen verhaal. Een voorbeeld is een schedel met een kaak uitgroei. Een man beet op een stukje brood en voelde plotseling wat knappen in zijn kaak. In die tijd was er nog geen röntgen of CT-scan, het was lastig te achterhalen wat er aan de hand was. De chirurgijn Petrus Koning heeft hem heel lang behandeld. De kaak werd steeds dikker en uiteindelijk is deze patiënt overleden. Nu is duidelijk dat het een tumor was die in de kaak groeide.

Schedel met kaak uitgroei
Gesprongen schedel

Hoewel je het niet zou verwachten, bestaat onze schedel uit veel verschillende botdelen. De schedel in de afbeelding hieronder werd gebruikt in het medisch onderwijs en is zo bewerkt dat het voor studenten mogelijk was om alle verschillende botdelen te leren.  Hoe kreeg men alle botdelen los van elkaar? De schedel werd gevuld met erwten. Door er water aan toe te voegen, zetten de erwten uit en sprongen zo alle botdelen uit elkaar. De losse botjes zijn in de vorm van een schedel weer aan elkaar gezet. Hierdoor konden studenten goed zien uit welke botjes een schedel bestaat.

Gesprongen schedel

Er zijn nog veel meer verhalen over schedels en skeletten van het UMU. Wil je meer lezen en ontdekken? Bezoek dan de collectie-site.

Terug