Vakantieactiviteiten

Pinksterweekend in het UMU

Kun jij niet wachten om als een echte onderzoeker aan de slag te gaan? Kom dan tijdens het pinksterweekend langs in het Universiteitsmuseum Utrecht – UMU. Het UMU is hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is. In dit familiemuseum krijg je een kijkje onder de motorkap van wetenschap en word je zelf een onderzoeker. Tijdens Pinksteren zijn er heel leuke extra activiteiten in het museum. Lees snel verder voor meer informatie!

Onderzoek de mysterybox

Bij de start van je bezoek kom je de mysterybox tegen. Kom jij erachter wat erin deze box zit? Hij kan niet open, maar door hem te onderzoeken, kom je er steeds meer te over wat erin zou kunnen zitten. Aan het eind van je bezoek kun je stemmen op jouw uitkomst van jouw mysterybox-onderzoek.

Vijf nieuwe zalen vol wetenschap

In vijf nieuwe zalen maak je kennis met wetenschap van de Universiteit Utrecht uit heden en verleden en ontdek je hoe je onderzoek doet. Zo kun je een hartlongmachine ontwerpen, het gedrag van apen en mensen bestuderen of experimenteren met een luchtpomp. Je ziet opgezette dieren en skeletten, oogmodellen en oude instrumenten zoals de Van Leeuwenhoekmicroscoop.

Extra activiteiten in het pinksterweekend

Tijdens Pinksteren zijn er allerlei extra activiteiten te doen in het UMU! Hoe zie je nu aan een steen of het een echt fossiel is? Of dat het is nagemaakt? Onderzoek echte en neppe fossielen. Je onderzoekt het bij ‘Echt of vervalst’. Je veters strikken of een cadeau inpakken met één hand, lukt dat? Het is vrij lastig! Maar misschien kunnen jullie iets bedenken waardoor dit makkelijker gaat? Onderzoek het samen en ontwerp jullie eigen prototype bij ‘Dokter het uit!’. In welke houding slaap jij? Wat is je favoriete slaapmuziek? En wat staat er op je nachtkastje? Help onderzoekers van de Universiteit Utrecht en onderzoek het zelf bij ‘Doe slapend onderzoek’.

Let op: kijk in de agenda welke activiteit op welke dag te doen is.  

Dwalen door de Oude Hortus

Achter het museum vind je de Oude Hortus. In deze voormalige botanische tuin kun je een frisse neus halen en genieten van bijzondere planten en bomen zoals de 260 jaar oude Ginkgo Biloba of de palmen in de historische kassen. In de Oranjerie is het Museumcafé gevestigd. Hier plof je neer voor een lekkere warme choco, koffie, thee of limonade. Dat wordt duimen voor een lekker zonnetje!

Openingstijden

Het UMU is tijdens Pinksteren elke dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie over het museum, toegangsprijzen en bereikbaarheid op deze pagina.

Terug