Zelf ijs maken

Houd je van voetballen? Houd je van ijsjes? Met dit recept kun je zelf ijs maken op een wel heel bijzondere manier, namelijk door te voetballen!

Volg dit recept en ontdek zelf hoe het werkt.

Benodigdheden voor 3 voetballen

  • 3 (oude) voetballen
  • Trechter
  • Slagroom
  • Suiker
  • Vanille extract
  • Plastic zakjes
  • Ijsblokjes
  • Zout

Het lekkerste recept voor Roomijs

  • Meng ½ bakje slagroom met 2 eetlepels suiker.
  • Voeg hier een drupje vanille extract aan toe.
  • Meng dit goed.
  • Pak 3 kleine plastic zakjes.
  • Vul ze één voor één, met behulp van een trechter.
  • In ieder zakje hoeft maar een klein laagje van je mengsel.
  • Sluit de zakjes af. Doe er voor de zekerheid een stuk tape overheen.

En de ijsblokjes…

  • Leg zes handenvol ijsblokjes op een theedoek.
  • Vouw de theedoek dubbel, zodat er geen ijsblokjes uit kunnen vallen.
  • Sla de ijsblokjes in kleine stukjes.
  • Vouw de theedoek open en giet de ijsblokjes in een mengkom.
  • Voeg aan de ijsblokjes 6 eetlepels zout toe.
  • Meng dit goed.
  • Pak 3 kleine plastic zakjes.
  • Vul ze een voor een met ijsblokjes.

Om te voetballen…

  • Nu heb je drie zakjes met roomijs, en drie zakjes met ijsblokjes.
  • Doe het zakje met roomijs in het zakje met ijsblokjes. Zorg ervoor dat het goed tussen de ijsblokjes zit.
  • Sluit de zakjes af. Doe er voor de zekerheid een stuk tape overheen.
  • Stop dit pakket in een voetbal. In totaal maak je dus 3 voetballen klaar.
  • Plak wat tape over de opening van de voetbal.
  • Spelen maar!

Doe wel voorzichtig met de bal, de zakjes met ijs kunnen stuk!

Tip: bedenk zelf hoe je andere smaken roomijs kunt maken.

Uitleg

Zout zorgt voor een chemische reactie die het koelproces versnelt. Als je zout toevoegt aan water, daalt het vriespunt (temperatuur waarop een vloeistof bevriest). Het water daalt van 0 graden celsius naar -1,9 graden celsius. Zout water bevriest minder snel. Daarom strooien ze in de winter zout op de weg om deze ijsvrij te houden.

Maar als je zout toevoegt aan ijs, zakt de temperatuur van het ijs naar het vriespunt van zout water. Het ijs wordt dan een stuk kouder. Deze kou wordt overgenomen door de slagroomvloeistof waardoor deze gaat bevriezen.

Terug naar overzicht