Eerste fase verbouwing UMU klaar

Het verbouwingsstof is neergedaald: na anderhalf jaar is de eerste fase van de grootschalige verbouwing van het Universiteitsmuseum Utrecht klaar. Gisteren kreeg de Universiteit Utrecht de sleutel van het museumgebouw aan de Lange Nieuwstraat terug en kan er begonnen worden met de herinrichting van de zalen.

Femke den Boer, directeur UMU:

‘Nu is het gebouw nog leeg, maar over ruim een jaar zijn hier vijf nieuwe tentoonstellingen te zien. We werken aan het onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum waar je actief kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en waar je zelf onderzoeker wordt. Dit wordt achter de schermen al volop voorbereid en getest en ik ben heel blij dat we de tentoonstellingen nu echt kunnen gaan opbouwen. Bezoekers gaan hier straks samen aan de slag zoals wetenschappers dat zelf ook doen.

Ook onderzoek dat nu aan de universiteit plaatsvindt, is straks te zien. Hiervoor werken we samen met wetenschappers en onderzoeksgroepen. Uiteraard is er ook veel collectie te zien, zoals opgezette dieren en skeletten, een hart-longmachine, allerlei protheses, oogspiegels en fossielen. Onze topstukken, zoals de unieke collectie Blaschka-modellen worden prachtig uitgelicht. Deze glasmodellen van ongewervelden dieren zijn ware pareltjes en krijgen in het nieuwe UMU de aandacht die ze verdienen.’

Groeiende bezoekersstroom

De verbouwing van het gebouw was nodig om de sterk groeiende bezoekersstroom te kunnen ontvangen en om hét onderzoeksmuseum van Nederland te worden. In het vernieuwde museum naar ontwerp van architectenbureau De Zwarte Hond zijn de grootste knelpunten opgelost. Door het entreegebied aanzienlijk te vergroten en een deel van de kantoren bij het museum te betrekken, is er meer ruimte voor tentoonstellingen en faciliteiten zoals garderobe, toiletten en de receptie. De lift is verplaatst naar een nieuw aangebouwd deel van het pand.

Tijdens de verbouwing van het museumgebouw zijn ook de monumentale kassen in de Oude Hortus volledig gerenoveerd. Al het glas is vervangen en het houtwerk heeft een nieuwe verflaag gekregen.

Het komende jaar worden de zalen ingericht. Ook wordt de Oude Hortus hersteld en wordt het museumcafé nog gerenoveerd en verduurzaamd. Deze verbouwing start in september van dit jaar en is klaar als het museum heropent in juni 2023.

Een tipje van de sluier van het ontwerp van de nieuwe zalen

Lees meer over de laatste ontwikkelingen in het vernieuwingsblog.

Tijdens de sluiting is het museum online open met een uitgebreid aanbod aan activiteiten om thuis te doen. Ook zijn er programma’s voor scholen op locatie. Dus kun je niet wachten? Kijk dan eens op Museum Online!

Terug