Drijft of zinkt plastic?

Er zijn een heleboel verschillende soorten plastic. Het plastic van een frisdrankfles is bijvoorbeeld anders dan het plastic van een rietje. Elke verschillende plasticsoort bestaat uit hele kleine deeltjes. Die deeltjes zitten niet in elk materiaal even dicht bij elkaar en zijn ook niet allemaal hetzelfde. Hoe dicht de deeltjes bij elkaar zitten noemen we dichtheid. Elke plasticsoort heeft zijn eigen dichtheid. Onderzoek het zelf in dit proefje met het thema plastic soep.

Als de dichtheid van plastic lager is dan water, blijft het plastic drijven. Als het juist hoger is dan water, zinkt het naar de bodem van de oceaan. Zout water heeft een hogere dichtheid dan gewoon kraanwater. Daarom blijft een deel van het plastic wel drijven in zout water, maar niet in zoet water. Met dit onderzoekje ontdek je welke soort plastic drijft of juist zinkt.

Wat heb je nodig?

  • Verschillende soorten plastic (bijvoorbeeld een frisdrankfles, shampoofles en een wegwerpbekertje). Je kunt hierbij letten op de recyclecode op de fles: 01 PET, 02 PE-HD of 06 PS.
  • Kleine teil/kom met warm water
  • Minimaal twee eetlepels zout, afhankelijk van de grootte van de teil/kom
  • Schaar

Dit ga je doen

  1. Knip kleine reepjes plastic van elke plastic soort.
  2. Schrijf op welk reepje van welk plastic is.
  3. Duw nu de reepjes plastic één voor één een paar centimeter onder water. Welke reepjes blijven drijven en welke zinken?
  4. Doe twee eetlepels zout bij het water. Roer tot het goed is opgelost.
  5. Het water is nu zout. Wat valt je op? Gaat er ander plastic drijven? Waarom denk je dat het ene plastic wel drijft, en het andere niet? Waarom denk je dat je een verschil ziet bij zout water?

Tip: is er geen verschil tussen het drijvende plastic bij zoet en zout water? Voeg dan nog een extra lepel zout toe!

proefje plastic soep, onderzoek verschillende soorten plastic

Uitleg: de drie verschillende soorten plastic hebben allemaal een andere dichtheid. De dichtheid van het plastic heeft als effect dat het stuk plastic blijft drijven of juist zinkt in zoet of zout water (zie ook  de uitleg hierboven).

Dit proefje komt voort uit een Wie Wat Waar Waarom lezing in samenwerking met TivoliVredenburgKijk voor aankomende wwww lezingen en andere evenementen in onze agenda.

Nog een proefje doen over de plastic soep? Doe de filterproef.

Terug