Hoe snel groeit een plant?

Je ziet het meestal niet, maar planten groeien soms best snel. Als je even niet oplet, zijn ze ineens een stuk groter. Hoe snel groeien ze eigenlijk? En wat heeft een plant nodig om te groeien? Test jouw kweektalent en onderzoek het zelf.

Wat heb je nodig?

Wat moet je doen?

Doe wat potgrond of watten in de potjes en maak dit vochtig. Doe drie bonen in elk potje en druk deze licht in de watten of aarde. Zet de potjes op een lichte plek, maar doe de doos over één potje, zodat die in het donker staat. Welke bonen denk je dat het snelst zullen groeien?

Zorg dat de grond of aarde vochtig blijft. Meet elke dag met het UMU kaartje of een liniaal hoe groot de plantjes zijn en schrijf dit op. Hoeveel centimeter zijn de bonen gegroeid per week? En welke groeien het snelst?

UMU-kaartje ‘plant’. Klik hier om het kaartje te downloaden en te printen.

Pot 1

Lengte (mm)Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7Dag 8Dag 9Dag 10
Boon 1
Boon 2
Boon 3

Pot 2

Lengte (mm)Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7Dag 8Dag 9Dag 10
Boon 1
Boon 2
Boon 3
Pot 2

Verder onderzoeken

Temperatuur, plantenvoeding, muziek… wat zou er nog meer voor zorgen dat een plant harder groeit? Bedenk zelf wat je nog meer wilt onderzoeken en hoe je dit kunt doen. Onderzoek bijvoorbeeld wat er gebeurt als één potje een beetje water krijgt, en de andere niets. Of hoe snel verschillende soorten planten groeien. Gooi je plantjes na het onderzoek niet weg, maar zet ze in een grotere pot of in de tuin. Eens kijken hoe groot ze worden en of je straks boontjes kunt oogsten.

Hoe kan dit?

Een mens haalt energie om te groeien uit eten. Planten halen die energie uit licht. Zonder licht groeien ze niet of nauwelijks. Om echt goed te groeien hebben ze andere dingen nodig, zoals water en voedingstoffen. Maar er zijn ook planten die juist goed tegen weinig water of zon kunnen. Neem eens een kijkje in de Oude Hortus of de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht en ontdek onder welke omstandigheden verschillende planten kunnen groeien.

Terug