Oude Hortus [tijdelijk gesloten]

Tijdens de verbouwing van het museumgebouw is ook de Oude Hortus gesloten. De historische kassen worden in deze periode gerenoveerd en opgeknapt. Ze worden o.a. opnieuw geschilderd en krijgen nieuw glas op het dak.

Uiteraard wordt de tuin goed bijgehouden zodat het er ook na de werkzaamheden mooi bij ligt.

Gedurende de verbouwing en de sluiting van het UMU zijn er geen verhuurmogelijkheden, fotoshoots of filmopnames mogelijk in de Hortus. Het museum en de Oude Hortus zijn vanaf 6 september 2023 weer te bezoeken. Momenteel nemen we nog geen reserveringen voor verhuur aan voor 2023.

De Oude Hortus: een bijzondere tuin in Utrecht

Deze unieke, historische tuin is verdeeld in een aantal delen, waaronder een cottagetuin en een medicinale tuin: de Regiustuin. Daarnaast herbergt de tuin vele plant- en boomsoorten. Zo staat hier bijvoorbeeld een van de oudste Ginkgo biloba’s van Nederland. Dit exemplaar is ruim 250 jaar oud.

De geschiedenis van de tuin van de Universiteit Utrecht gaat ver terug. In eerste instantie werd de tuin in 1639 aangelegd bij Sonnenborgh, waar nu het gelijknamige museum is gevestigd. In 1723 bleek Sonnenborgh te klein. De Hortus Botanicus werd daarom ingericht aan de Nieuwegracht. Daar deden studenten kennis op over planten, met name over hun medicinale kracht.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden de Universiteit en de tuinen grotendeels naar De Uithof, nu Utrecht Science Park, waar de botanische tuinen nog steeds worden gebruikt voor onderzoek en onderwijs. De Oude Hortus raakte hierdoor in verval. Met deze dreiging werd de Stichting Vrienden van de Oude Hortus opgericht en werd er succesvol actie gevoerd. Met de komst van het Universiteitsmuseum was het tweede leven van de Hortus een definitief feit.

Leuk om te weten

Wist je dat een groep gemotiveerde tuinvrijwilligers ervoor zorgt dat de Oude Hortus er het hele jaar mooi bij ligt? Elke dinsdag zijn ze volop bezig in de tuin met wieden, snoeien en allerlei andere werkzaamheden.

Terug