Onderzoek je eigen geboortekaartje!

Als je in een speelgoedwinkel rondkijkt op de jongens- en meisjesafdeling, zou je bijna denken dat jongens en meisjes van verschillende planeten komen. Jongens houden blijkbaar van auto’s, bouwen en actiefiguren, en meisjes van poppen, knutselen en make-up. Genderstereotypen speelt vaak onbewust een rol. Zijn jongens en meisjes nu echt zo verschillend als we denken? En waar komt het stereotype vandaan? Doe dit experiment over gender!

Pedagoog Joyce Endendijk van de Universiteit Utrecht doet daar onderzoek naar. Zij heeft ontdekt dat jongens en meisjes vaak helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. We denken dus vooral dat jongens en meisjes erg verschillend zijn. Dit soort gedachten worden met een moeilijk woord ook wel genderstereotypen genoemd.

Aan de slag!

Vaak beginnen deze genderstereotypen al voordat een baby is geboren! Bijvoorbeeld bij het inrichten van de babykamer of bij het kiezen van een geboortekaartje. In dit onderzoek gaan we geboortekaartjes bekijken en ontdekken welke boodschappen over gender er in jouw geboortekaartje verstopt zit.

Dit heb je nodig

  • Een geboortekaartje (bijvoorbeeld die van jezelf, je broertjes/zusjes of van je ouders)
  • Het invulformulier
  • Pen of potlood

Dit ga je doen

  1. Schrijf op het formulier eerst of het kaartje voor een jongen of een meisje was.
  2. Bestudeer de kleuren, de naam, plaatjes en de tekst op het kaartje.
  3. Schrijf alles wat je ziet op het formulier
  4. Omcirkel of het onderdeel van de kaart (bijvoorbeeld de kleur) een stereotype is of niet.

Een paar voorbeelden: een voetbal op een kaartje voor een jongen is een stereotype, een lichtgeel kaartje kun je omschrijven als neutraal. Het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld een raceauto op een kaartje voor een meisje staat, of een roze strik op een kaartje voor een jongen. Dat heet een contrastereotype.

  • Tel onderaan de tabel het aantal stereotypen, contrastereotypen en neutrale elementen uit het kaartje bij elkaar op. Zo krijg je een totaal van het aantal stereotypen in je geboortekaartje.

Uitleg: Hoe meer genderstereotypen je tegenkomt op je geboortekaartje, hoe duidelijker je aan het kaartje kunt zien dat het om een jongen of een meisje gaat. In ons hoofd leggen we namelijk bij elk genderstereotype dat we zien, al snel een link naar een jongen of een meisje. Wat er op je geboortekaartje staat, zegt natuurlijk helemaal niks over wat jij leuk vindt of wat je lievelingskleur is!

Klik hier voor het Invulformulier




Dit proefje komt voort uit een Wie Wat Waar Waarom lezing in samenwerking met TivoliVredenburg. Kijk voor aankomende wwww lezingen en andere evenementen in onze agenda.

Terug