Vrijwilligers in het zonnetje

Het is vandaag nationale vrijwilligersdag! Een goed moment om de vrijwilligers van het Universiteitsmuseum in het zonnetje te zetten. Het museum heeft vrijwilligers die zich bezighouden met de Oude Hortus en de collectie. We stellen de vrijwilligers een aantal vragen.

Tuinvrijwilligers

De Oude Hortus wordt bijgehouden door een grote groep vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat de hortus er het hele jaar mooi bij ligt. Daar is het Universiteitsmuseum enorm blij mee.

Momenteel kunnen de vrijwilligers helaas niet in de hortus terecht. Ze staan te popelen om weer te beginnen. Hieronder lees je over het werk van Karin en Nancy in de hortus.

Waarom ben je vrijwilliger geworden bij de hortus?

Karin: “Tijdens een open dag bij de Oude Hortus werd ik enthousiast over de botanische tuin. Ik woonde al een tijd in Utrecht, maar ik had deze historische tuin nog nooit gezien. Een parel in de stad! Ik heb toen gevraagd of ze vrijwilligers konden gebruiken en zo ben ik begonnen.”

Nancy: “In 1978 kwam ik om de hoek wonen van deze verwaarloosde tuin en bouwvallige kassen, maar ook bijzondere bomen en planten! De tuin was open en vrij toegankelijk. Ik was op slag verliefd en sprak af met mijn geliefde dat we ooit zouden gaan werken in de tuin!”

Hoe ziet een dag vrijwilligerswerk eruit?

Karin: “We werken normaliter op dinsdag en donderdag. Onze tuinman Henk verdeelt het werk, legt uit wat je kunt doen en iedereen gaat aan de slag. We hebben een half uur pauze met koffie, thee en versnaperingen. Tijdens de pauze kletsen we bij. We werken tot 17 uur, maar als je eerder naar huis wil, mag dat ook.”

Nancy: “Afhankelijk van het seizoen, het weer of zaken die niet kunnen wachten, ga ik aan de slag op aanwijzingen van onze tuinman. Ik heb geen vaste afdeling in de tuin, maar vind het juist prettig om overal inzetbaar te zijn en alle werkzaamheden uit te voeren.”

Wat vind je het leukst aan het werk in de hortus?

Karin: “Het is altijd gezellig. Veel tuinvrijwilligers kennen elkaar al jaren. Ook is de hortus een prachtige tuin met veel variatie aan planten en bomen. Verder is het een rustige plek om in te werken, er is vrijheid in het werk en bovenal een tuinman met een groot hart. Je kunt altijd bij Henk terecht. Voel je je niet zo goed? Henk heeft altijd een klusje voor je. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Nancy: “Als vrijwilliger weet ik dat het werk niet vrijblijvend is. Het is een vrije keus om dit te gaan doen dus; bomen, planten, bloemen en dieren mogen op mij rekenen. Dat vind ik zo leuk aan vrijwilliger zijn.”

Wat is je favoriete seizoen om in de hortus te werken?

Karin: “Het leukste seizoen vind ik het voorjaar als alles uitkomt. De tuin is dan op z’n mooist, vind ik. Eigenlijk heeft elk seizoen zijn charme. Hoe mooi is het als de ginkgo geel kleurt, puur goud in de Oude Hortus.”

Nancy: “Elk seizoen heeft charme en vraagt een andere aanpak. Seizoenen zijn geen op zichzelf staande fenomenen, maar vloeien uit elkaar voort. Ik vind ze allemaal mooi.”

Ginkgo

Wat mis je momenteel het meest aan het werk in de hortus?

Karin: “Het werk in de tuin geeft structuur aan de week en tuinieren is mijn passie. Ik voel me altijd een stuk beter als ik dinsdag heb gewerkt. Voor mijn psyche is het goed om in het groen te werken en met zo’n leuke groep mensen de tuin op orde te brengen. Ik mis de contacten met de andere vrijwilligers. De Oude Hortus is een deel van mijn leven geworden en ik mis het erg nu.”

Nancy: “Het meest mis ik de elementen en de geuren in de tuin die overigens wel verschillen per seizoen.”

Waar kijk je naar uit in de toekomst op het gebied van vrijwilligerswerk in de hortus? 

Karin: “In de toekomst, hopelijk al in het voorjaar, ga ik weer lekker aan de slag. Wieden, snoeien, blad harken en alles wat er gedaan moet worden.”

Nancy: “Ik kijk uit naar een vaccin zodat ik gewoon de tuin in kan stappen, mijn werk kan doen, collega’s kan omhelzen en moeilijke vragen van bezoekers kan beantwoorden, kortom genieten.”

Collectievrijwilligers

Er zijn ook vrijwilligers die werken aan collectieinformatie en -registratie. Lees over het werk van vrijwilliger Derk bij beheer en behoud van de tandheelkundige collectie. Hij heeft tot maart één dag per week besteed aan de objecten uit deze collectie.

Waarom ben je vrijwilliger geworden voor beheer en behoud van de tandheelkundige collectie?

“In mijn werkzame leven was ik productbeheerder, relatiebeheerder en opleider bij meerdere bedrijven die tandheelkundige en tandtechnische goederen leveren. Ik ben geïnteresseerd in de historie van de producten en gaf les aan nieuwe medewerkers met betrekking tot de tandheelkunde.”

Wat vind je het leukst aan het werk als vrijwilliger van de tandheelkundige collectie?

“Het leukst vind ik enerzijds de historische producten waarmee ik in aanraking kom en het feit dat ik deze terug kan vinden in onze verzameling catalogi die teruggaat tot 1840. Anderzijds het contact met de twee andere vrijwilligers Cees (oud Dental Union collega van mij) en Peter (tandarts in ruste).”

In het depot

Hoe ziet een dag vrijwilligerswerk eruit?

“De dinsdag begint voor Cees en mij altijd met de gezamenlijke fietstocht van Houten naar Utrecht. Na aankomst is het tijd voor een kopje koffie met de vrijwilligers. Daarna ga ik verder met het beschrijven van de objecten uit het depot. Plank voor plank, stelling voor stelling. Vaak komt conservator Reina de Raat langs en bespreken we verschillende objecten. De kennis van Peter is anders dan die van Cees en mij. Hij weet meer van de tandheelkundige behandelingen. Wij zijn op de hoogte van producten, indeling en leveranciers.”

Wat vind je het leukste object uit de collectie tandheelkunde?

“Een buitengewoon leuk object vond ik de antieke schudmachine (mengmachine) voor amalgaam.”

Amalgaamschudder

Wat mis je momenteel het meest aan het werk voor de tandheelkundige collectie?

“Ik mis onze dinsdagen. De onderlinge gesprekken over bijzondere objecten. De verhalen uit de praktijk van Peter en het zoeken en vinden van antieke objecten in onze oude catalogi. Ook mis ik de gezamenlijke lunch en het contact met de beroepsmedewerkers.”

Waar kijk je naar uit in de toekomst op het gebied van vrijwilligerswerk voor behoud en beheer?

“Ik kijk uit naar het moment dat wij weer aan de slag kunnen en naar de resultaten van de verbouwing van het museum. Ik hoop dat er een ruimte ingericht wordt voor de tandheelkunde zodat er meer objecten getoond kunnen worden dan tot op heden het geval was.”

Het is helaas op dit moment niet mogelijk om je aan te melden als vrijwilliger bij het UMU.

Terug