Opbouw Bleulandkast

Voor een nieuwe tentoonstelling wordt de Bleulandkast opnieuw in elkaar gezet. Bij het opbouwen van de kast moeten de restauratoren voorzichtig te werk gaan. Het nieuwe UMU krijgt steeds meer vorm.

Professor Jan Bleuland was een professor gespecialiseerd in anatomie, fysiologie en verloskunde. Hij legde een grote verzameling medische preparaten aan. Bleuland had één van de grootste verzamelingen alcohol- en droogpreparaten van menselijk en dierlijk materiaal in Europa.

In 1815 besloot koning Willem I dat universiteiten verplicht waren een onderwijsverzameling te bezitten. Hij kocht daarom Bleulands verzameling en schonk deze aan de universiteit. De Bleulandverzameling moest ergens in bewaard en getoond worden. Willem I liet daarvoor de Bleulandkast bouwen in 1816.

De Bleulandkast is een kabinet, het Bleulandkabinet. In het nieuwe museum krijgt de kast een prominente plek. Op de foto’s is te zien hoe de kast in elkaar gezet wordt. De kast bestaat uit veel onderdelen.

Een enorm bouwpakket; Bleulandkastonderdelen

Op de onderdelen wordt beschreven welk deel het is.
De doorgang wordt gevormd.

De Bleulandkast wordt tegen een wand geplaatst met een doorgang. Uiteindelijk loop je dus van de ene ruimte naar de andere ruimte dwars door de Bleulandkast heen.

De kast staat voor een deel!

Werknemers van het UMU krijgen als eerste de kast te zien. Ook de Telegraaf kwam op bezoek om de opbouw van de kast te bekijken. Ze schreven er een stuk over. Lees het hier!

De Bleulandkast stond in een paar dagen. Bekijk hieronder de timelaps!

Terug