Nieuw! Gratis onderwijsprogramma ‘Opgestaan plaats vergaan’ voor regio Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) organiseert voor basisscholen (groep 5 en 6) in de regio Utrecht dit voorjaar opnieuw het gratis onderwijsprogramma ‘Waar of niet waar’. Er is keuze uit twee thema’s: ‘suiker‘ en ‘opgestaan plaats vergaan‘. ‘Opgestaan plaats vergaan’ is een nieuw thema met als onderwerp grondgebied: wanneer ben je baas over een plek?

Onderzoek naar grondgebied

In het programma ‘Opgestaan plaats vergaan’ gaan leerlingen onderzoek doen naar grondgebied. Wanneer ben je de baas over een plek? Zijn dat de mensen die er als eerste zijn? En waarom kunnen groepen mensen niet altijd in vrede op dezelfde plek leven? Naar dit actuele onderwerp gaan leerlingen onderzoek doen. Om het antwoord op de onderzoeksvraag te vinden, worden een aantal situaties nagespeeld in de klas.

Tijdens het onderzoek krijgen leerlingen hulp van een échte onderzoeker van de Universiteit Utrecht. Bij het programma ‘Opgestaan plaats vergaan’ krijgen ze hulp van onderzoeker Borja Martinovic. Zij onderzoekt waarom mensen niet altijd in vrede op dezelfde plek bij elkaar kunnen leven.

Gele koffer

UMU bezoekt jouw klas met een mysterieuze gele koffer. In de gele koffer zitten hints verstopt over hoe leerlingen het onderzoek kunnen aanpakken. Er gaat een timer van één uur lopen zodra de koffer opengaat. Lukt het om binnen de tijd het antwoord op de onderzoeksvraag te vinden?

Gratis lesprogramma voor regio Utrecht

In het voorjaar van schooljaar 2021 (10 mei t/m 3 juni) kunnen scholen weer deelnemen aan dit onderwijsprogramma. We komen graag naar jouw school toe.  Klik hier voor meer informatie of vul gelijk het boekingsformulier in.

Terug