Jonge eendjes in de Oude Hortus

Sinds juli heeft de Oude Hortus vier nieuwe inwoners. Omdat de hortus gesloten is, is het er erg rustig. Dat heeft ook deze moedereend vernomen. Op de foto’s hieronder is de moedereend met haar jonkies te zien.

Jonge eendjes kunnen vrijwel direct na hun geboorte zwemmen. Ze lopen van vijver naar vijver en waggelen de hele hortus door op zoek naar voedsel. Dat is volop te vinden: in de vijvers en ook tussen de planten. Ze eten voornamelijk waterplanten, gras en ook vissen en insecten. De moedereend maakt zachte geluidjes zodat haar jongen steeds weten waar ze is. Vadereend is er niet bij: die bemoeit zich niet met de opvoeding.

Het is moeilijk om alle jongen groot te brengen. Gevaar is overal en de kleine pluizebolletjes zijn vooral in hun eerste weken erg kwetsbaar. Van de acht eendjes zijn er drie over. De andere zijn ten prooi gevallen aan grotere vogels of wellicht een kat.

Het duurt ongeveer 55 dagen tot de eenden kunnen vliegen. De afgelopen tijd zijn ze snel gegroeid. Moedereend heeft de jonkies groot gebracht en loopt niet meer voor maar achter haar jongen aan. Binnenkort zullen de eenden hun eigen weg gaan. Ze hebben in ieder geval veel rust gehad tijdens het opgroeien. Ook jonge eenden worden groot…

Terug