Een kijkje achter de schermen | Vernieuwing UMU

Naast de verbouwing is ook de vernieuwing van het museum in volle gang. De zalen in het museum worden opnieuw ingericht met nieuwe tentoonstellingen. Een grote klus waar het vernieuwingsteam achter de schermen hard aan werkt. In 2022 kunnen bezoekers het nieuwe museum komen bewonderen. UMU is dan hét onderzoekmuseum van Nederland.

Beeld: Lize Kraan

Onderzoek en interactiviteit

Het vernieuwingsteam bedenkt en maakt momenteel de inhoud en de verhalen van de nieuwe zalen. In deze zalen maak je straks kennis met veel onderzoek van de Universiteit Utrecht en ga je ook samen aan de slag en onderzoeken.

Er komt veel kijken bij het ontwikkelen van de zalen. Zoveel nieuwe tentoonstellingen in één keer maken, is een grote klus. Alle zalen hebben een eigen thema en zitten vol interactieve elementen. Deze worden allemaal bedacht en uitgebreid getest. Daarnaast is er ruimte voor veel collectie. De conservatoren selecteren de collectiestukken en verzamelen de verhalen die passen bij de nieuwe zalen. En hoe gaan de zalen heten en vind je je weg straks? Kortom, alle teams van het UMU zijn druk bezig met de sprint naar 2022.

Schets, Prototype, 3D

Om de interactieve onderdelen van de zalen te testen, zijn er prototypes in ontwikkeling. Daarvoor wordt van alles uit de kast getrokken: dozen lego, karton en oude bowlingballen. Pas als alles uitgebreid getest is, worden de uiteindelijke opstellingen gebouwd.

Een voorbeeld van zo’n prototype is een groot oog. Bezoekers kunnen in het nieuwe museum net zoals professor Donders onderzoek doen naar de fysiologie van het oog. Door het gebruik van 3D-objecten is er straks veel interactie in het museum. Bezoekers kunnen zelf onderzoek doen en hierdoor de wetenschap beter begrijpen. Op onderstaande afbeeldingen is te zien hoe het oog van Donders in ontwikkeling is van schets tot uitwerking.

Van schets
Naar prototype
3D-weergave

Tot die tijd

UMU is nog een tijdje bezig om een mooi onderzoeksmuseum te worden en blijft voorlopig dicht. Gelukkig kun je in het Museum Online leuke activiteiten doen. Proefjes, een bouwplaat, quizzen en nog veel meer! Kun je niet wachten tot het museum open is? Neem dan alvast een kijkje in het Museum Online.

Wil je op de hoogte blijven van de vernieuwing? Volg UMU op Facebook, Instagram of Twitter. Of schijf je in voor de nieuwsbrief.

Terug