Een dag op pad met de publieksbegeleiders

Het Universiteitsmuseum Utrecht is gesloten. Met een goede reden: UMU is namelijk aan het vernieuwen. Nu je niet meer met je klas naar het museum kunt komen, gaat het Universiteitsmuseum naar de scholen toe. Met verschillende programma’s kunnen kinderen leren over onderzoeken. Deze programma’s worden gegeven door de publieksbegeleiders van het museum. Hoe ziet een dag eruit voor hen? Je leest het hier!

Voorbereiden

Het is dinsdag. Vandaag gaan we naar een basisschool in Utrecht om het programma “Een bak vol botten” te verzorgen. De dag begint ’s ochtends bij de Oude Hortus. Daar worden de spullen opgehaald voor het schoolprogramma. De spullen worden verzameld en in de bakfiets gedaan. Nog snel wordt de route overlegd. Met die grote bakfiets wil je namelijk geen scherpe bochten maken. Alles klaar? Fietsen maar!

Museum op school

Als we op school aankomen halen we de grote bak van de bakfiets. Het is een zwaar ding, maar gelukkig heeft het wieltjes. Met de grote bak lopen we het schoolgebouw binnen. Kinderen die op dat moment buitenspelen, staren ons na. Wat zou er in die bak zitten?

We weten nog niet in welk klaslokaal we verwacht worden. De conciërge wijst ons de weg naar het lokaal. Eenmaal boven, worden we welkom geheten door de juf. De kinderen zijn nog aan het lunchen, maar dat maakt niet uit. Terwijl de juf een verhaal voorleest, zetten wij alle spullen op tafel. Je kunt verschillende kinderen horen fluisteren: “Kijk die grote botten!”

Het programma

Nadat de kinderen de lunchtrommels hebben weggebracht, hun handen hebben gewassen en weer allemaal op hun plek zitten, begint het programma. We geven een kleurige uitleg over onderzoek doen en eeuwenoude botten. Elk groepje krijgt een bot om te onderzoeken. Het is leuk om te zien hoe enthousiast iedereen is, inclusief de juf. Meetlinten, vergrootglazen, bronnen, alles wordt gebruikt om erachter te komen wat voor botten het zijn, en van welk dier.

Aan het eind mag elk groepje een presentatie houden over het bot. Soms weten de kinderen niet van welk dier het bot is. “Dat maakt helemaal niets uit!”, antwoorden we. “Onderzoekers komen er ook niet altijd uit, dat hoort er nou eenmaal bij.”

Terug naar het museum

Als de programma’s klaar zijn, gaan alle botten, vergrootglazen en spullen weer in de bakfiets en fietsen we terug naar het museum. Bij het museum worden alle spullen opgeruimd. Tijdens het opruimen, valt een grote stapel T-shirts op. De nieuwe T-shirts voor de publieksbegeleiders zijn binnen! Nu kan iedereen in de nieuwe kleuren van het museum lopen. Als alles op orde is, drinken we nog chocolademelk bespreken we hoe het ging vandaag. Wat ging goed, wat ging minder goed, en waar willen we de volgende keer extra opletten? Zo kan het programma de volgende keer nog beter worden.

Tot slot genieten we van het zonnetje in de Oude Hortus, om vervolgens afscheid van elkaar nemen en op de fiets stappen. Deze keer gaan we niet naar school toe maar naar huis, de dag is voorbij.

Terug