Het Universiteitsmuseum Utrecht bezit een voor Nederland unieke wetenschappelijke collectie glasmodellen: de Blaschkamodellen. Dit zijn delicate glasmodellen van zeedieren, die vader en zoon Leopold en Rudolf Blaschka in 1883 maakten op bestelling van Professor A.A.W. Hubrecht voor de Universiteit Utrecht. Hubrecht wilde de modellen gebruiken voor zijn colleges biologie.
Uniek in Nederland
Voor het restaureren en tentoonstellen van de Blaschka collectie heeft het museum nog onvoldoende middelen. Daarom is, in samenwerking met het Utrechts Universiteitsfonds, de crowdfundingsactie ‘Pareltjes van glas’ in het leven geroepen. Met deze campagne hoopt het museum de collectie te kunnen restaureren en tentoon te stellen in het nieuwe indrukwekkende Blaschka Kabinet. Deze ruimte wordt helemaal aangepast aan de Blaschkamodellen, zodat deze prachtige pareltjes van glas mooi uitgelicht getoond kunnen worden. De opbrengst van de crowdfunding komt geheel ten goede aan de realisatie hiervan.
Paul Lambers, conservator UMU:
‘In het nieuwe museum laten we deze glasmodellen als echte juweeltjes zien. Dat dat zijn ze ook waard, het zijn echt hele mooie en bijzondere objecten. Deze collectie is uniek in Nederland en alleen in Utrecht te zien. Straks kan iedereen ze bewonderen en zien hoe knap ze zijn gemaakt.’
Crowdfunding van start
Maandag 16 mei was de aftrap van de crowdfundingsactie. Aleid Wolfsen, voorzitter van het Vriendenbestuur van de Oude Hortus en het Universiteitsmuseum overhandigde een cheque van 30.000 euro aan Rector Magnificus Henk Kummeling van de Universiteit Utrecht. Hiermee kan een deel van het nieuwe Blaschka Kabinet gerealiseerd worden. Met de crowdfundingsactie hoopt het museum 15.000 euro op te halen.
Draag bij aan Utrechtse Pareltjes van glas
Femke den Boer, directeur UMU:
‘Deze prachtig gemaakte en zeer delicate glasmodellen werden gemaakt ter bestudering van deze bijzondere onderwaterdieren. Teer, minutieus weergegeven en beeldschoon erfgoed dat past in de universitaire onderzoekstraditie. Met de gulle gift van de Vrienden van het UMU én deze crowdfundingsactie hopen wij dat vele bezoekers deze modellen in hun beste conditie in ons Blaschka Kabinet komen bewonderen.’
De crowfundingsactie Pareltjes van glas is ontwikkeld i.s.m. het Utrechts Universiteitsfonds als onderdeel van de Sharing Days 2022.
UMU: hét onderzoeksmuseum van Nederland
Het gebouw van het Universiteitsmuseum Utrecht is compleet verbouwd en vernieuwd en klaar om ingericht te worden. Hiermee is fase één van de grootschalige vernieuwing van het museum afgerond. Vanaf nu worden de tentoonstellingszalen ingericht en straks zal ook de collectie terug verhuizen.
We werken aan hét onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum waar je actief kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht in heden en verleden. Waar je wordt geïnspireerd tot het stellen van vragen over jezelf en de wereld om je heen. En waar je als bezoeker zelf een onderzoeker wordt. Het UMU is vanaf 2023 te bezoeken.