Zijn zure matten eigenlijk wel echt zuur? Er zit toch ook suiker op? Zijn ze dan niet eigenlijk zoet? Met dit proefje voor thuis kun je testen hoe zuur of zoet een zure mat nou eigenlijk is.
Wat heb je nodig?
- Rodekoolsap
- Water
- Zure matten
- Mes
- Vier doorzichtige glazen
- Twee eetlepels
Wat te doen?
Kook de rodekool in een pan met een beetje water. Wacht tot de rodekool kookt en zet het vuur uit. Laat de rodekool goed afkoelen! Als de rodekool voldoende is afgekoeld, giet dan het water uit de pan en bewaar het kookvocht. Doe een zure mat in een glas en giet warm water uit de kraan in het glas zodat de zure mat net onder water staat. Roer de zure mat 1 minuut lang goed door het water. De volgende stap is om in 2 glazen elk 3 eetlepels rodekoolsap te gieten. Doe 1 eetlepel vocht uit het glas met de zure mat bij 1 glas met het rodekoolsap. Kijk goed naar de kleuren in de glazen. Wat zie je?
Hoe kan dit?
Kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder: het kan in meerdere kleuren voorkomen. Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof was paarsblauw, maar in zure oplossingen kleurt het rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!