Er is van alles te vinden in de grond. Fossielen, verschillende soorten zand en misschien ook wel een worm. Hoe kun je jouw grond onderzoeken?
Wat vind jij in de grond in jouw buurt?
Er bestaan verschillende grondsoorten die allemaal verschillende eigenschappen hebben: grind, zand, silt en klei. Onderzoek de grond uit jouw tuin of omgeving en ontdek de eigenschappen van deze grondsoort.
Grondproefje
Sommige grondsoorten kunnen heel goed water vasthouden of juist heel snel water doorlaten. Hoe gemakkelijk water door de grond gaat, hangt af van de grondsoort en de ‘doorlatendheid’ van de grond. Is de grond ruw zoals kiezels en grind, of heel fijn zoals zand? En als het regent, zakt al het regenwater dan snel weg of blijft het juist staan? Onderzoek het zelf en ontdek de doorlatendheid van verschillende grondsoorten.
De hulp van schelpen bij onderzoek
Bekende onderzoekers als Harting deden ook onderzoek naar grond. Door hun onderzoek konden ze bijvoorbeeld vaststellen hoe oud de verschillende grondlagen in Nederland zijn. Schelpjes die ze in de grond vonden, hielpen hierbij. Bekijk de collectieglimp om erachter te komen hoe deze schelpjes de wetenschappers hielpen.
Graven in de collectie
Spit eens grondig door de collectie van het UMU en ontdek welke objecten uit de grond het museum heeft, zoals deze fossielen. Lees in de collectieverhalen meer over de vondst van een mammoettand en de prehistorische neef van de krokodil. En ontdek hoe wetenschappers met deze fossielen meer leerden over prehistorisch leven.
Fossielen zoeken in de stad
Ga samen met het UMU op Fossielenjacht in Utrecht. Ontdek verschillende fossielen die gewoon in de binnenstad te vinden zijn! Wat vertellen ze over het verleden? Je onderzoekt het tijdens de Fossielenjacht.