Een kunsthart

Hartchirurg Dr Faiz Ramjankhan bezoekt het depot van het UMU. Hij heeft vorig jaar voor het eerst in Nederland een kunsthart geïmplanteerd bij een man. Hij neemt zo’n kunsthart, afkomstig van het Franse bedrijf Carmat SA, mee naar het depot omdat het getoond gaat worden in het nieuwe museum. Hoe gaaf is dat?!

Conservator Reina de Raat: ‘Heel bijzonder dat we dit kunsthart straks kunnen laten zien aan ons publiek.’. Het hart moet straks een goede plek krijg in het museum. Daarom is het belangrijk om het hart op te meten en te fotograferen.

Conservator Reina meet het object op en fotografeert het. ‘Elke conservator zal het gevoel herkennen: de fascinatie en een bijna kinderlijk enthousiasme op het moment dat je een bijzonder object in handen krijgt. Dit ervaar ik bij het vasthouden en bestuderen van een apparaat dat levens kan redden. Een apparaat met een ingenieuze technologie, half robot, half rund, een beetje varken: het kunsthart.’

Het hart wordt in het nieuwe museum getoond naast de hart-longmachine, het mechanische hart. Fysioloog Jacob Jongbloed ontwierp Het mechanische hart in 1948. In het nieuwe museum is straks zeventig jaar technologische innovaties rondom hartondersteunende en hartvervangende apparatuur te bewonderen.

Lees meer over de geschiedenis van het kunsthart en de eerste implantatie van het kunsthart in Nederland.

Terug