Museumnacht Kids Utrecht
Alle nachtbrakers verzamelen! Op zaterdag 15 oktober 2022 openen Utrechtse musea ’s avonds hun deuren tijdens Museumnacht kids Utrecht. Het perfecte uitje voor kleine avonturiers en hun gezin. Ook het Universiteitsmuseum doet mee. ‘Jullie zijn toch gesloten?’, horen we je denken. Lees snel verder!
Het programma bevat een avond vol met coole activiteiten. Er is genoeg te doen: spannende speurtochten, leuke workshops en leerzame rondleidingen. Van 17:00 tot 22:00 kun je de stad en de musea ontdekken op een manier die je niet eerder gezien hebt.
UMU tijdens Museumnacht
Ook wij zijn van de partij dit jaar. Niet in ons museumgebouw, maar op het water. Raad je het al? Speciaal voor Museumnacht Kids Utrecht hebben wij een toffe boot geregeld! Stap jij aan boord bij ons varende Universiteitsmuseum?
We gaan op expeditie over de Oude Gracht, samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Stap op onze onderzoeksboten en vaar mee met onze onderzoekers; Wat kun je leren van de natuur? Hoe ontdekten mensen vroeger meer over de wereld? Hoe doe je onderzoek op zee? Terwijl je van de ene naar de andere kant van stad vaart, los je zelf allerlei raadsels op en hoor je verhalen van onze onderzoekers. Dus neem je zeebenen mee en stroop je mouwen op voor deze onderzoeks-expeditie op het water.
Programmma
Onderzoeksboot
Het Universiteitsmuseum is in verbouwing, maar straks kun je er zelf vanalles onderzoeken! Krijg alvast een voorproefje: laat je hersens kraken en los raadsels op voordat we weer terug zijn! Ontdek de vleeseter, blijft het drijven of niet, wat zit er in de mysteriebox, rolt de kegel omhoog of naar beneden, en nog veel meer!
Onderzoeken op zee met onderzoekster Francesca Sangiorgi
Francesca onderzoekt de zeebodem bij Antartica, vlakbij de zuidpool. Voor haar onderzoek woonde ze drie maanden op een boot! Hoe leef je aan boord? En hoe doe je onderzoek midden op zee? Vaar mee met Francesca om er alles over te horen. En ontdek wat je kan leren van de zeebodem!
Afkijken bij de natuur met onderzoeker Matthijs Roobeek
Hoe blijft een lelieblad drijven? Waardoor kunnen pinguïns zo goed zwemmen? En hoe blijven haaien schoon? Allemaal handigheden in de natuur waar Matthijs alles over wil weten! We gaan afkijken bij de natuur om te ontdekken wat we hiervan kunnen leren. En misschien… krijgen we daardoor wel ideeën om de rondvaartboot nog beter te maken?
Ga mee op ontdekkingsreis met onderzoeker Leen Dorsman
Wie op de boot stapt en verre reizen maakt heeft veel te vertellen! En brengt van alles mee terug wat de thuisblijvers niet kennen: vreemde vogels, gekke planten, lekkere geuren. Genoeg om te bewonderen en je over te verwonderen! Want waarom was alles zo anders in die verre wereld? Hoe kon het dat een papegaai zulke mooie veren had? En bestond een eenhoorn echt? Om deze onbekende verre werelden te begrijpen werd onderzoek gedaan naar alles wat met de boot mee terugkwam. Leen Dorsman verteld je hier alles over. Ga met hem mee op ontdekkingsreis!
Praktische informatie
De UMU-boot vaart tussen Oudegracht aan de Werf 69 (onder Bioscoop Rembrandt) en de Maliebrug (voor het Spoorwegmuseum). Vanaf beide punten vertrekt elke 40 minuten een boot mét een tof programma. Zo kun je onder andere ontdekken wat je kan leren van de natuur of ga je op ontdekkingstocht naar hoe mensen vroeger leefde op een schepen.
Let op: de laatste boten vertrekken om 21.00 uur.
Musea die onder andere ook meedoen zijn: Het Spoorwegmuseum, Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht en Museum Speelklok.