Zoek het zelf uit – Zoek het Uit! Festival

Ga zelf aan de slag! Onderzoek de mysterybox, maak je eigen vragenboek, ervaar een VR-bril, ga rekken en strekken tijdens familieyoga of duik het tuinlab in en onderzoek vlinders onder de microscoop. Sluit aan bij een activiteit naar keuze en wordt een echte onderzoeker!

Wat zit er in de mysterybox? (za en zo)

Bij de ingang van het UMU kom je de mysterybox tegen. Kom jij erachter wat erin deze box zit? Hij kan niet open, maar door hem te onderzoeken, kom je er steeds meer te over wat erin zou kunnen zitten. In het museum vind je 5 zalen die allemaal gekoppeld zijn aan een manier van onderzoeken. Doe onderzoek en laat ons stem op jouw uitkomst!


Hoe kun je samenleven met een robot? (za en zo)

Door robotwetenschapper Ruud Hortensius en collega’s

Is een robot slechts een object, of kan het ook emoties bij je opwekken zoals een huisdier of een familielid? En wat betekent het hebben van robots voor jullie als familie? Robots kunnen tegenwoordig steeds meer: ze kunnen met je praten, taken uitvoeren en zelfs spelletjes spelen. Misschien kunnen ze zelfs vrienden van je worden. Ontmoet Cozmo en help onderzoekers van de Universiteit Utrecht die hier alles over willen weten!


Tuinlab – Op avontuur met vlinders (za en zo)

Door Botanische Tuinen Utrecht

Heb jij al wel eens een knalblauwe vlinder door een microscoop bekeken? Hier kan het! Ontdek hoe wetenschappers vlinders bestuderen, ontdek de verschillen tussen dag- en nachtvlinders en speel het spel ‘Welke vlinder ben ik’?


Workshop HUH?!? – Maak je eigen onderzoek-boek 

Door kunstenaar Myriam Keijzer

Maak je eigen onderzoek-boek! Hierin kun je al jouw nieuwsgierige vragen opschrijven. Ook is er plek voor jouw onderzoeksplannen, ga je experimenteren of meten? Een expert om hulp vragen of het antwoord zoeken online? Of heb je nog een ander plan? 
Tip! Het is extra leuk om dit boek te maken als je ook de voorstelling HUH?!? hebt gekeken, of nog gaat kijken tijdens het festival!




BreinSteiners – Hoe praten je hersenen met je lichaam? (za)

Door hersenwetenschappers | groep BreinSteiners

Hoe praten je hersenen met je lichaam en wat kunnen we met deze kennis? Wij laten zien dat elk deel van je lichaam een speciale plek op de hersenen heeft. De kennis over deze speciale plekken op de hersenen, gebruiken we om Brain-Computer Interfaces (BCIs) te ontwikkelen. Met een BCI kan je communiceren zonder je spieren te gebruiken. Ervaar zelf met een VR-bril hoe het is als je niet kan bewegen.

Hoe zoek jij? (za)

Door gedragsonderzoeker Jeroen Benjamins

Hoe beweeg jij je ogen als je iets zoekt? Waar let je op? En heb je dat zelf eigenlijk wel door? Met de eyetracker is dit in beeld te brengen. Kom erachter in een live demonstratie met gedragsonderzoeker Jeroen Benjamins.



Maak je eigen wetenschappelijke tekening (za en zo)

Door kunstenaar Sam Jelier

In een tekening kun je dingen mixen die je niet op één foto kunt zetten. Bloemen en zaden van een plant uit verschillende jaargetijden of een dwarsdoorsnede van een bot bijvoorbeeld. Een wetenschappelijk illustrator kiest wat hij op papier zet en wat niet. Ga aan de slag en maak jouw eigen wetenschappelijke tekening! Sam Jelier leert je over verschillende manieren waarop je structuren en vormen op papier kunt zetten. Bij goed weer zijn we buiten in de Oude Hortus, bij slecht weer zijn we binnen in ‘Kijk wij dieren’.

Doe slapend onderzoek! (za en zo)

Door jullie zelf!

In welke houding slaap jij? Wat is je favoriete slaapmuziek? En wat staat er op je nachtkastje? Allerlei vragen die te maken hebben met slaap. En daar willen onderzoekers alles over weten! Help hen met hun slaaponderzoek door zelf op onderzoek uit te gaan naar hoe jullie slapen.  

Spelen en onderzoek (za)

Door dierwetenschapper Heidi Lesscher

Spelen is leuk en we herkennen spel als we het zien. En niet alleen kinderen spelen, maar ook verschillende diersoorten. Maar waarom spelen kinderen en dieren eigenlijk? Heidi Lesscher, neurobioloog bij de universiteit Utrecht doet met haar team onderzoek naar de invloed van spelen op de ontwikkeling van de hersenen en gedrag. Kom meespelen en ontdek zelf waarom spelen zo belangrijk is en hoe je onderzoek kan doen naar spelgedrag.


Familieyoga – ontdek hoe lening je bent! (za)

Door sportdocent Roos Verboog

Yoga helpt niet alleen je lichaam gezond te houden, maar ook je geest. Met yoga kun je sterker en flexibeler worden, waardoor je je gewoon beter voelt. Het kan je ook helpen om rustiger te worden en helderder na te denken. Ontdek welke spieren je allemaal kunt stretchen. Leer van Roos Verboog, een ervaren sportdocent bij Sportcentrum Olympos die al meer dan 15 jaar mensen begeleidt naar een gezondere levensstijl.