Rariteitenkabinet quiz

De collectie van het Universiteitsmuseum telt ruim 200.000 objecten. Het is een uiteenlopende verzameling met veel bijzondere objecten. Van een ‘draakje’ tot opgezette vogels. Veel van deze bijzondere objecten uit de collectie stonden in het rariteitenkabinet. Wat weet jij hier nog van?

Wat is een rariteitenkabinet eigenlijk?

Een rariteitenkabinet is een verzameling van bijzondere objecten (rariteiten). Vaak staan deze objecten tentoongesteld in kunstkasten. In de 16e, de 17e en de 18e eeuw was het erg populair. In die tijd was er namelijk meer contact met exotische oorden. Ook nam de interesse voor (fabel)dieren en planten toe. Geleerden, kooplieden en vorsten hadden vaak een verzameling van deze rariteiten.

Rariteitenkabinet UMU

Het rariteitenkabinet was een zaal in het voormalige museum. Het kabinet bestond uit een verzameling van veel opmerkelijke objecten, die nu opgeslagen zijn in het depot. Wetenschappers verzamelden de meest uiteenlopende rariteiten waar ze mee konden pronken. Een kogelvis, een schedel van een kameleon, een draakje en nog veel meer. Bij elk van deze objecten hoort een eigen verhaal. Hoeveel hebben jullie onthouden van deze verhalen? Tijd voor de quiz!

Wil je meer leren over de bijzondere collectie van het UMU? Bekijk dan de collectiesite en kom nog veel meer te weten over de collectie-items.

Terug