Podcast over Utrecht

Domcast

Twaalf studenten van de Universiteit Utrecht hebben, samen met Utrechters zelf, onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de stad. Inwoners van Utrecht hebben vragen ingestuurd die de studenten vervolgens in de podcast beantwoorden. Alle Domcast afleveringen zijn hieronder te beluisteren.

Klik hier om naar de website van Domcast te gaan.

Afl. 1 Uitzicht op het verleden

In de eerste aflevering van deze podcast staat de introductie van het onderzoek centraal. Maurice en Robin introduceren de onderzoeksvraag waarover je in de komende afleveringen meer te weten komt. 

Afl. 2 Wisten we maar de namen…

Het vinden van nazipropaganda in de kruipruimte van je huis, het overkwam Pieter en Loes Donkers. Naast dit propagandamateriaal waren er ook vreemde sloten aanwezig die enkel vanaf de buitenkant van de ruimte op slot konden. Luister aflevering 2 van Domcast, een podcast over de geschiedenis van Utrecht.

Afl. 3 Je huis uit

In aflevering 3 van Domcast horen we wat er gebeurde met het Joodse gezin Muller tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat zeggen brieven over deze tijd? Deze vraag staat centraal in de derde aflevering van deze podcast over Utrecht. 

Afl. 4 Naar het oosten

Wat is er met moeder Rebekka en de vier dochters van de familie Muller gebeurd nadat Maurits is overleden? Hoe is dochter Emmy op een onderduikadres beland en hoe verging het de rest van de familie in kamp Westerbork? In aflevering 4 van Domcast – de podcast over Utrecht – krijg je antwoord op deze vragen.

Afl. 5 Het einde en een nieuw begin

Het verhaal van de familie Muller komt ten einde. Maar hoe zit het met de gevonden nazipropaganda en de vreemde sloten in het huis aan de Jan van Scorelstraat? In deze aflevering van de podcast over Utrecht komen experts aan het woord. De podcast over Utrecht gaat door met een verhaal over een huis aan de Voorstraat.

Afl. 6 In het donker

In deze aflevering word je meegenomen in een verhaal over de Voorstraat. De podcast gaat verder met een nieuw hoofdstuk over Utrecht in de Tweede Wereldoorlog. Er komen nieuwe verhalen boven water.

Afl. 7 Kraakt, kraakt, kraakt!

30 april 1980. De dag van de inhuldiging van toenmalig prinses Beatrix, maar ook de dag van de krakersrellen. In deze aflevering staat de kraakbeweging van de jaren ‘70 en ‘80 centraal. Wat heeft deze beweging te maken met het pand aan de Voorstraat? Hoe zag de kraakbeweging eruit in Utrecht?

Bonusmateriaal

Naast de afleveringen hierboven zijn er bonusafleveringen beschikbaar van de podcast. Dit materiaal bevat afwijkende verhalen over de geschiedenis van Utrecht.

Klik hier om al het materiaal van domcast te beluisteren.

Terug