Vind het uit!

Op Vind het uit! inspireert het verleden de toekomst. Vijf verschillende wetenschapsmusea openden hun collectie voor dit project. Jonge redacteuren gaan aan de slag met de objecten om zichzelf en hun leeftijdsgenoten te inspireren. Op de website van Vind het uit! vind je hun ideëen, suggesties en verhalen over hoe zij denken dat de toekomst eruit gaat zien.

Vind het uit! is een platform dat zich richt op persoonlijke redactionele bijdragen van jongvolwassenen, die geïnspireerd zijn door belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Het project ontsluit de collecties van de deelnemende musea, waarbij het eerste thema ‘Energie’ centraal staat. Op 26 januari 2024 is de bijbehorende website live gegaan, waarmee een nieuw tijdperk begint om jongvolwassenen te inspireren met verhalen en een prachtig vormgegeven platform.

De website, met zijn esthetisch vormgegeven interface, is ontworpen om de discussie over maatschappelijke uitdagingen te stimuleren, waarbij wetenschap en technologie centraal staan. Themagebieden zoals klimaat, energietransitie, informatietechnologie en biotechnologie vormen het decor voor de diverse bijdragen in de vorm van beeld, blogs, film en verhalen.

Vind het uit! is een platform van NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave, Teylers Museum, Universiteitsmuseum Groningen en Universiteitsmuseum Utrecht. Hier laten zij samen (een deel van) hun collectie zien. Aan de hand van de collectie kijkt Vind het uit! naar de uitdagingen van deze tijd: verandering van het klimaat, de energietransitie, informatie-technologie en bio-technologie. Welke rol kunnen wetenschap en technologie hierin spelen? Er valt nog heel veel uit te vinden!

De deelnemende musea streven ernaar om in de toekomst structurele samenwerkingsverbanden met onderwijsinstellingen te ontwikkelen om de betrokkenheid van jongvolwassenen te versterken en te bestendigen. Het project, dat mede mogelijk werd gemaakt door een subsidie van het Mondriaan Fonds, alsmede de eigen bijdragen van de musea en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), is slechts het begin. De musea zetten zich in voor de gezamenlijke ontsluiting van andere thema’s, met als doel nieuwe inspiratie en bijdragen te genereren.

Voor meer informatie en om deel te nemen aan de discussie, bezoek vindhetuit.nl.

“Wie goed naar het verleden kijkt, krijgt houvast om
de oplossingen voor de toekomst te bedenken.”