Citizen science project voor het voortgezet onderwijs

Het UMU heeft in samenwerking met LessonUp en de Universiteit Utrecht een digilessen-module ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Leerlingen gaan meewerken aan écht onderzoek van twee wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Beiden wetenschappers doen onderzoek naar de relatie tussen mens en dier.

Bijdragen aan écht onderzoek van de Universiteit Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht lanceert twee digilessen waarbij leerlingen deelnemen aan echt onderzoek, ook wel citizen science genoemd. Wetenschappers Vivian en Franck, van de Universiteit Utrecht, nemen je tijdens de digiles mee in hun onderzoek naar de relatie tussen mens en dier. Vivian doet onderzoek naar stadsduiven. Leerlingen ontdekken de verschillen en gaan daarna samen op pad om Vivian te helpen met tellingen op verschillende plekken in Nederland. Vivian gebruikt deze data echt in haar onderzoek.

Franck doet onderzoek naar hoe je op een verantwoorde manier omgaat met dieren. Je komt dieren overal tegen, op straat, in de dierentuin maar ook in de supermarkt. Help mee aan zijn onderzoek met het thema ethiek. Deze digiles is nog in de maak en wordt later gelanceerd.

Introductievideo ‘Relatie mens-dier in het vizier’

Bekijk de digilessen

Om alle leerlingen kennis te laten maken met wetenschap, ook als musea of scholen dicht zijn, biedt het UMU digitaal lesmateriaal aan. De lessen kunnen leerlingen zelfstandig thuis, klassikaal op het digibord of via teams volgen. De digilessen zijn te vinden op ons kanaal in LessonUp.

Vakoverstijgende thema’s

Het programma sluit aan op het thema Mens en natuur, leerdoel 28: De leerling leert vragen over natuurwetenschappelijke, technologische en zorg gerelateerde onderwerpen om te zetten in onderzoeksvragen, een dergelijk onderzoek over een natuurwetenschappelijk onderwerp uit te voeren en de uitkomsten daarvan te presenteren. En leerdoel 31: De leerling leert onder andere door praktisch werk kennis te verwerven over en inzicht te verkrijgen in processen uit de levende en niet-levende natuur en hun relatie met omgeving en milieu.

Terug