Er zijn heel veel apparaten uitgevonden die gebruikt worden bij het onderzoeken van het menselijk lichaam. Denk maar eens aan oogmetingsinstrumenten, of de hart-longmachine. Hoe werken deze?
Een hart vervangen, een nieuwe neus maken, in het oog of in de hersenen kijken, onderzoekers kunnen het allemaal. In deze zaal ervaar jij dat wetenschappers ook creatief en inventief moeten zijn, bijvoorbeeld bij het maken van apparaten om het menselijk lichaam te onderzoeken. Ben jij er klaar voor om jouw creativiteit in te zetten?
Zo kun je met professor Donders op onderzoek uit om te kijken hoe we bepaalde oogaandoeningen kunnen oplossen. Hij deed in het midden van de negentiende eeuw onderzoek naar het oog en kwam achter de oorzaken van slechtziendheid, kleurenblindheid en scheel zien. Jij kunt zelf aan de slag met één van zijn instrumenten, de Opthalmoscoop! Een instrument wat hij heeft bedacht om in een levend oog te kijken. Lukt het jou om in dit grote oog de blinde vlek te vinden?
Daarnaast maak je kennis met Jongbloed. Hij bedacht een manier om tijdens een hartoperatie de hartfunctie over te nemen; de hart-longmachine. Hoe deze machine werkt, ontdek je door zelf een hart-longmachine in elkaar te zetten. Kies de juiste materialen en probeer het bloed in het juiste tempo rond te pompen.
Ook maak je in deze kennis met Mej. Schuiringa. Zij deed onderzoek naar gebits- en gezichtsprothesen. Dit kan mensen helpen die een aangeboren afwijking hebben aan hun gezicht, een ziekte of mensen waarbij bijvoorbeeld door een ongeluk hun gezicht is aangetast. Om de protheses te kunnen gebruiken, was het vaak nodig om inventieve oplossingen te bedenken. Ook nu wordt er veel onderzoek gedaan naar protheses. Zie welke nieuwe technieken daarvoor worden gebruikt en voel aan de materialen of kies de kleur die past bij jouw huid. In de Maak-studio zijn regelmatig workshops waar je zelf aan de slag gaat met het maken van een prothese en oplossingen bedenkt. Kijk op de schermen in het museum of er een workshop is tijdens jouw bezoek.
Wij tonen onze collectie met zorg en respect. Niet iedereen zal zich op zijn gemak voelen bij de menselijke en dierlijke preparaten of bij de afbeeldingen uit de geneeskunde. Je kunt zelf het beste beoordelen of je dit in de zalen ‘Kijk, wij dieren’ en’ Uitdokteren’ wilt bekijken.