(t)Huiswerk

Hanneke Gunsing, vrijwilliger donderdagmorgen, chef bordjes, poter, schrijver,  (t)huiswerker.

Wat zo leuk is aan vrijwilligerswerk is dat het zoveel meer oplevert dan voldoening. Je komt es in een andere omgeving, ontmoet nieuwe mensen, hoort over dingen waarvan je niet wist. Ook in de Oude Hortus zijn de vrijwilligers altijd ook op andere gebieden werkzaam. De een weet van Archiefwerk, vertaalt oude actes; de ander werkt ook in een andere stadstuin; de derde volgt een opleiding tot tuinarchitect. En… ’t is net een dorp: veel nieuwtjes en namen worden uitgewisseld over Utrecht en (vooral) haar binnenstad.

Hoewel we werken van 9 tot 12 houdt onze inzet daarmee niet op. We denken na over wat we doen en brengen vragen mee voor onze Tuinbaas en ongevraagde dingen. Denk aan glazen potjes voor de stekken. Of een sinaasappelboom die het balkon is ontgroeid. Het yoghurtpotje met aarde uit de tuin werd voorgelegd om de kwaliteit te beoordelen van de ondergelopen plantenbak, waarin de planten kwijnden.

We gaan dus met adviezen naar huis over planten, bomen, grond. Ik ging naar huis met de door mij aangelegde map van de plantennamen die op de groene ‘erfgoed’-stekers stonden. Het ouderwets prettige gevoel van huiswerk maken leverde mij een onverwacht genoegen op. Systematisch werken, heerlijk, en met een concreet resultaat. Want ooit, zei onze Tuinbaas, wilde hij graag de Nederlandse namen achter al die Latijnse. En dus benutte ik internet en maakte de map thuis compleet. Ongevraagd, want mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Nu ben ik inmiddels benieuwd hoe de ‘wijfjesvaren’, het ‘soldaatje’ en de ‘klokjesboom’ er uitzien. En zo vond ik mezelf tot mijn verbazing terug bij de afdeling tuinboeken bij de Kringloopwinkel. Voor 2 euro zal ik straks weten hoe al die opgetekende planten, de gepote steeltjes en knolletjes er uit gaan zien. En gaat er onverwacht een hele (flora-)wereld voor me open. Wat een cadeau!