Tekening laten zwemmen

Is het mogelijk om een tekening te maken die je laat zwemmen? Doe het proefje en kom erachter of jij je tekening kan laten zwemmen!

Wat heb je nodig?

  • whiteboardmarkers
  • bord
  • maatbeker
  • water

Wat te doen?

Let op: het bord moet goed droog zijn voor je begint! Teken met een whiteboardmarker op het bord. Zorg ervoor dat de lijnen goed dik zijn. Wat denk je dat er gaat gebeuren als je hier water bij doet? Giet langzaam een laagje water in het bord en kijk wat er gebeurt. Is je verwachting uitgekomen?

Verder onderzoeken? Probeer ook eens welke kleur marker het beste werkt. En maakt het uit of het water warm of koud is?  Werken tekeningen beter dan letters? Kun je het figuurtje oppakken? En ook weer terug in het water laten glijden? Wat kun je nog meer onderzoeken?

Klik hier om het werkblad te printen.

Hoe kan dit?

Als de whiteboardstift gewoon op tafel of in het bakje van het whiteboard ligt, zijn alle ingrediënten opgelost in het oplosmiddel. Maar als je met de stift op een whiteboard schrijft, verdampt de alcohol. Het pigment dat overblijft is namelijk niet oplosbaar in het losmiddel!

Het pigment en het losmiddel vormen twee aparte laagjes als je ermee op een whiteboard schrijft. Net zoals een laagje olie dat op water drijft. Het losmiddel ligt vlak op het whiteboard en het pigment ligt daarbovenop. Het pigment raakt het schrijfoppervlak dus niet aan! Als je het bord nu afveegt met een droog doekje, veeg je het pigment er gewoon weer af. Soms komt het losmiddel mee, maar omdat het kleurloos is, kan het blijven hangen. Het pigment is niet oplosbaar in water en heeft een lagere dichtheid. Hierdoor kan je er een zwemmende tekening mee kan maken!

Permanente stiften

Het grote verschil met permanente stiften dat daar geen losmiddel in zit. Want een stift is normaal bedoeld om inkt aan papier te laten kleven. Wil je ze toch verwijderen? Dan moet je het pigment oplossen in een oplosmiddel. Als je de verkeerde stift gebruikt op je whiteboard, kan je die vaak verwijderen door er met een whiteboardstift overheen te schrijven.

Deel jouw drijvende tekening op social media met #umu!

Terug