Zoek het uit! Festival

Op 24 en 25 augustus stond het Universiteitsmuseum Utrecht in het teken van Zoek het Uit! Festival, een gloednieuw wetenschapsfestival waar je alles kunt ontdekken: van robots tot hersenen, van muziek tot slangen en nog veel meer. Families konden genieten van theater, familiecolleges, workshops, gesprekken met wetenschappers en ze konden natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan. Op het festivalprogramma stonden o.a. Tiktok-juf JufSanne123, gifwetenschapper Mátyás Bittenbinder en presentator Klaas van Kruistum.

Het festivalprogramma bood een dagvullende activiteit, waarbij de focus ligt op zelf onderzoeken en leren van wetenschappers hoe zij te werk gaan. De activiteiten zijn opgedeeld in drie onderdelen:

Theatervoorstellingen en shows

Op het programma stonden allerlei theatervoorstellingen en interactieve shows, waaronder een dansexperiment met Tiktok-juf JufSanne123, de première van de theatervoorstelling ‘HUH?!?’ door Sjors en Ruud theatermakers, en shows van bioloog en gifwetenschapper Mátyás Bittenbinder en presentator Klaas van Kruistum.

Onderzoeken met de wetenschappers van de Universiteit Utrecht

Tijdens de familiecolleges van het Zoek het Uit! Festival onderzochten families mee met de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en ontdekten ouders en kinderen de antwoorden op vragen zoals: Hoe beïnvloedt muziek jouw ervaring van tijd? Hoe programmeer je een slimme computer voor in het ziekenhuis? Van wie is de oceaan eigenlijk? En vaak moeten kinderen naar hun ouders luisteren, maar luisteren ouders eigenlijk wel (genoeg) naar hun kinderen?

Zoek het zelf uit!

Tijdens Zoek het Uit! Festival konden families natuurlijk ook zelf aan de slag. Zo kon je onderzoeken hoe het is om met een robot samen te leven, de mysterybox proberen te kraken, met een VR-bril ervaren hoe het is om niet te kunnen bewegen, rekken en strekken tijdens familieyoga of bijzondere vlinders onderzoeken onder de microscoop. Zo werd iedereen op het festival een echte onderzoeker.

Voor wie? Families met kinderen tussen de 8 en 14 jaar

Waar? UMU – Universiteitsmuseum Utrecht

Wanneer? 24 & 25 augustus 2024

Benieuwd naar wat je precies kon beleven op het festival?

Terug