Internationale vrouwendag

Grenzen, gedrag & gender. Naast dat deze drie woorden allemaal met een G beginnen, hebben ze nog iets overeen. Weet jij wat? Al deze termen zijn onderwerp van onderzoeken gedaan door vrouwelijke wetenschappers aan de UU. In het kader van Internationale Vrouwendag (en omdat wij ook gewoon vinden dat het hier wel weer tijd voor is), lichten we vandaag vrouwelijke wetenschappers uit.

Mejuffrouw Schuiringa

Vrouwen in de wetenschap zijn niets nieuws. Zo vind je in het museum onder andere Mejuffrouw Schuiringa met haar tandheelkundige protheses. Patiënten met uitgebreide afwijkingen aan de kaak, zoals kaaktumoren, een open gehemelte, of na een ongeval werden jaren achterheen behandeld in het ziekenhuis. De hulp van Schuiringa werd pas aan het einde van de behandeling ingeroepen. Zij zorgde ervoor dat de mensen met behulp van een prothese weer konden eten, praten en slikken en niet onbelangrijk, zij liet ze er weer menselijk uitzien. Andere tandartsen zagen zo’n moeilijke patiënt liever niet in hun praktijk; de behandelingen waren erg bewerkelijk en in dezelfde tijd konden zij meer patiënten behandelen.

Vrouwelijke wetenschappers aan de UU

Als we aan wetenschappers denken, dan denken we vaak aan oude mannen in witte labjassen. Dit beeld is gelukkig allang veranderd, wetenschappers zijn gewone mensen net zoals jij en ik. Het Equality, Diversity & Inclusion office van de UU organiseert op 8 maart een paneltalk over de stereotypering en beeldvorming van wetenschappers. Aanmelden doe je hier:

Terug