Vraag van de stad – lustrum Universiteit Utrecht

Inwoners van de stad Utrecht konden in het kader van de 385e verjaardag van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht hun vragen insturen. Deze vragen varieërden van ‘wat is geur?’ tot ‘hoe ziet de stad Utrecht er over 900 jaar uit?’.

In vijf video’s van RTV Utrecht zoeken verschillende professoren en deskundigen samen met inwoners antwoorden op deze vragen. Bekijk de vragen en antwoorden hieronder!

Hoe ziet Utrecht er over 900 jaar uit?

Utrecht bestaat al 900 jaar, maar hoe ziet de stad er 900 jaar later uit? Hebben we dan vliegende fietsen? Of fietsen we dan helemaal niet meer? Staat de hele stad dan onder water? Wetenschapper Kim Cohen van de Universiteit Utrecht geeft hier antwoord op.

Daar zit een luchtje aan: wat is geur eigenlijk?

De geur van koffie, dat is hoe Utrecht-West ruikt. Dat komt natuurlijk door de koffiefabriek daar, maar wat is geur eigenlijk? Geurexpert Ilja Croijmans van de Universiteit Utrecht geeft hier antwoord op.

Kun je muzikaliteit leren?

Is muzikaliteit genetisch of kun je dat leren? Inwoner Jan Hoogendoorn had zo veel trommelaars in z’n familie dat hij zich af vroeg of dit wel toeval is. In de derde aflevering van Vraag van de Stad geeft neurobioloog Corette Wierenga van de Universiteit Utrecht hier antwoord op.

Hoe gezond is sporten langs de Utrechtse singel?

Het is misschien wel het meest populaire hardlooprondje van de stad: de singel in Utrecht. Hoe gezond is hardlopen langs de singel eigenlijk, met al die auto’s die er langs rijden? Die vraag legden RTV Utrecht voor aan onderzoeker Ulrike Gehring van de Universiteit Utrecht.

Terug