Nieuw! Ontwerpen naar de natuur

Dankzij de eigenschappen van schimmel hoef je de schimmeljurk op de afbeelding nooit meer te repareren. Het materiaal lijmt zichzelf namelijk aan elkaar! Hoe tof zou het zijn als de rechter jurk zichzelf ook kan repareren….

De scholen zijn weer begonnen! Dat betekent dat het Universiteitsmuseum Utrecht weer langskomt op scholen om verschillende onderwijsprogramma’s te verzorgen. ‘Ontwerpen naar de natuur‘ is het nieuwe onderwijsprogramma waarbij leerlingen onderzoekend leren. Het programma is geschikt voor havo/vwo, klas 1 en 2.

Zelf aan de slag met ontwerpprincipes

Er zijn veel innovatieve ontwerpprincipes te vinden in de natuur, in de wetenschap wordt dit ook wel biomimetica genoemd. Tijdens het programma kunnen leerlingen zelf deze ontwerpprincipes ontdekken. Met bakfietsen vol echt materiaal bezoekt het Universiteitsmuseum de scholen. Dit materiaal kunnen leerlingen aanraken en bekijken (lees hier ons nieuwe coronaprotocol). Daarna kunnen de leerlingen zelf kledingstukken ontwerpen.

Bij het ontwerpen van de kledingstukken gebruiken de leerlingen kennis over de manier waarop de natuur dingen aanpakt, zoals water afstoten, isoleren en beschermen. Aan het eind van het programma kunnen de ontwerpers hun ontwerp aan de klas presenteren op de draaitafel, een tafel geïnspireerd op de tafel van ‘Tussen Kunst & Kitsch’.

“‘Ontwerpen naar de natuur’ is een programma waarbij creativiteit een grote rol speelt. Leerlingen kunnen zich verwonderen over de objecten én er kan gelachen worden. De bijzondere en gekke ontwerpen die de deelnemers zelf creëren zorgen voor plezier in de groep”, vertelt educatiespecialist Charlotte Gentenaar.

Onderzoekend leren in de klas

Nieuwsgierig zijn, vragen stellen, beredeneren en onderzoeken komen bij dit onderwijsprogramma uitgebreid aan bod. Het programma sluit goed aan bij de vakken Biologie en Techniek. Het programma is ook algemeen inzetbaar, want leerlingen gaan aan de slag met onderzoeks- en ontwerpvaardigheden. Lees hier meer over ‘Ontwerpen naar de natuur’.

Wat is biomimetica?

Biomimetica is een wetenschap die gaat over het imiteren van biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden. Een goed voorbeeld hiervan is klitteband. Klitteband is namelijk geïnspireerd op de klit-plant die goed blijft plakken door kleine haakjes.

Terug