MuseumJeugdUniversiteit voorjaar 2022 komt eraan!

Wil jij alles weten wat er te weten valt? Ben jij super leergierig en wil je les van échte onderzoekers, wetenschappers, professoren en andere experts? Meld je dan vanaf zondag 19 december 12:00 aan voor de colleges van de MuseumJeugdUniversiteit voor het voorjaar van 2022. En wees er snel bij, want vol is vol. Nieuwsgierig wat het UMU in petto heeft? Lees snel verder.

Direct een kaartje kopen →

Wat is MuseumJeugdUniversiteit?

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Echte wetenschappers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Waar zitten de oren van een sprinkhaan? Kan pindakaas kunst zijn? Is Afrikaans voetbal magisch? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over bij de MJU. 

Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar en zijn er bachelors en masters te halen. Als student van 8 tot en met 12 jaar haal je aan het einde van de reeks je MJU-diploma.

Let op: je hoeft niet zoals op de echte universiteit eerst een bachelor en dan een master te volgen. Je schrijft je gewoon in bij colleges waar je binnen de leeftijdscategorie valt. Ook zijn er Mixed colleges. Hierbij kunnen alle kinderen van 8 t/m 12 jaar meedoen.

Bekijk de video

Lees snel verder om meer te weten te komen over de colleges van het Universiteitsmuseum Utrecht.

Wat gaat het Universiteitsmuseum Utrecht doen?

Dit voorjaar duiken wij in de wereld van dieren, hun botten, hun geschiedenis en hun gedrag. De collegereeks bestaat uit vier interactieve colleges waarbij vier experts vertellen over hun onderzoek.

Overzicht colleges

Hoe leefden de dinosaurussen?

Wetenschapper Anne Schulp onderzoekt dinosauriërs door hun botten en sporen te onderzoeken. Maar, een dino bot vind je niet elke dag. Waar begin je met zoeken? Hoe graaf je vervolgens je vondst op? En kun je ook een dino vinden in jouw eigen achtertuin? Wat vertellen de botten ons over hoe dino’s vroeger leefden?

Datum: 13 maart 2022

Wat is een dier?

De aarde is zo’n 4,5 miljard jaar oud. De eerste sporen van leven dateren van ongeveer 3,8 miljard jaar geleden. Er waren toen dus al levende wezens! Maar waren dat ook dieren? Wat is een dier eigenlijk? En hoe zijn dieren anders dan planten, bacteriën of cellen? Samen met Jelle Reumer gaan we deze vraag proberen te beantwoorden. Het lijkt een simpele vraag… Maar is het antwoord dat ook?

Datum: 10 april 2022

Hoe slim is een dier?

Hoe slim is een dier? En hoe onderzoek je dat? Je kan het immers niet vragen. Maar als je daar een manier voor hebt bedacht, kun je niet alleen onderzoeken hoe slim apen zijn, maar misschien ook zelfs bedenken of dinosaurussen slim waren. Samen met professor Liesbeth Sterck van de Universiteit Utrecht gaan we op onderzoek uit.

Datum: 15 mei 2022

Hoe werken dieren samen?

Grote afstanden vliegen of rennen, nestjes bouwen, jongen voeden, jagen, eten zoeken. Dieren zijn er maar druk mee! Maar wist je dat dieren goed zijn in taken verdelen? Samen met onderzoeker Edwin van Leeuwen ontdekken we hoe dieren met elkaar samenwerken en hoe ze hier met elkaar over communiceren.

Datum: 19 juni 2022

Meer informatie

In onze agenda staan de losse colleges. Interesse in colleges van MuseumJeugdUniversiteit voor het voorjaar 2022? Inschrijven kan vanaf 19 december om 12.00 uur via de website van MuseumJeugdUniversiteit.

Terug