MuseumJeugdUniversiteit-colleges in het voorjaar

Alle nieuwsgierige kids verzamelen! In het voorjaar van 2021 duiken we in het onderzoek van de Universiteit Utrecht. Vier verschillende wetenschappers vertellen wat zij onderzoeken. Van het gebit van dieren en verhalen over wonderen, tot hoe je woonplek invloed heeft op wie je bent. En weet jij wat je kan leren van de grond onder onze voeten? Onderzoek en ontdek het zelf in de vier colleges van UMU, het Universiteitsmuseum, hét onderzoeksmuseum van Nederland.

Overzicht colleges

Waar is Nederland allemaal geweest?

Jij kan Nederland vast op de wereldbol aanwijzen. Maar wist je dat ons land niet altijd op deze plek heeft gelegen? Aardwetenschapper João Rabucho Alexandre neemt je in 60 minuten mee door 600 miljoen jaar geschiedenis van de aarde. Samen graaf je in de aardkorst en duik je diep in alle aardlagen. Zo onderzoek je wat de grond onder je voeten vertelt over het ontstaan, en alle verhuizingen, van Nederland.

Datum: 14 maart 2021

Bestaan wonderen echt?

Heb jij wel eens een wonder meegemaakt? Iets wat je niet zomaar kan verklaren, maar toch echt lijkt? Niet alleen vroeger, maar ook nu nog zijn er verhalen over wonderlijke gebeurtenissen. Wonderprofessor Annie-Marie Korte vertelt alles over wonderen van vroeger en nu. Wat zijn wonderen eigenlijk? Zijn ze echt gebeurd of zijn het gewoon sterke verhalen? Ontdek de mysteries en verklaringen achter deze wonderen.

Datum: 18 april 2021

Hoe poetsen dieren hun tanden?

Elke dag malen je tanden jouw eten fijn. Ze krijgen best wat te verduren met al het zure, zoute en harde eten wat voorbij komt. Door je tanden te poetsen blijven ze gezond en sterk. Maar hoe doen dieren dat eigenlijk? Moeten die ook poetsen? En kunnen ze ook gaatjes krijgen? Dierentandarts Henriette Booij-Vrieling weet alles over dierengebitten. Laat je tanden zien en bijt je vast in dit bijtgrage onderwerp!

Datum: 16 mei 2021

Wie zou je zijn als je ergens anders woonde?

Een stad in de bergen, een boomhut in de jungle, of een dorpje aan een tropisch strand… Droom jij wel eens dat je in een ander land woont? Niet alleen de omgeving, maar ook de mensen zijn daar anders. Met ander eten, kleding, feesten en ideeën. Zou jij daar dezelfde persoon zijn of zou je veranderen? Samen met identiteitsonderzoeker Haza Rahim zoek je verschillen en overeenkomsten tussen culturen. Ze vertelt wat cultuur is en hoe dit invloed heeft op wie jij bent. Zo leer je jezelf, en anderen, beter kennen!

Datum: 13 juni 2021

Meer informatie

Alle colleges worden gegeven in Parnassos Cultuurcentrum in Utrecht. In onze agenda staan de losse colleges. Interesse? Inschrijven kan vanaf 19 december om 12.00 uur via de website van MuseumJeugdUniversiteit.

Terug