Bezoek in ons museum!

De deuren van ons museum staan soms op een kiertje en afgelopen maandag was zo’n dag. De eigenaren en families van de kasboekjes die in onze collectie staan, kwamen op bezoek!

En misschien denk jij nou wel ‘huh kasboekjes?’, Dan ben je hier aan het juiste adres. Vroeger werden kasboekjes namelijk gebruikt om je uitgaven bij te houden. De drie boekjes die bij ons worden tentoon gesteld zijn uit ingezonden kasboekjes geselecteerd door het museum omdat deze boekjes een uniek verhaal met zich meebrengen.

Het boekje van meneer Douwe van der Meer heeft hij bijgehouden vanaf dat hij 15 jaar was! Dat is ongebruikelijk, omdat tieners van die leeftijd zich meestal niet bezighielden met kasboekjes. Dit waren voornamelijk moeders die de uitgaven bijhielden in het gezin. Meneer van der Meer was heel precies en nauwkeurig in het bijhouden en schreef echt álles op!

Bij de families Lem en Hodes kregen de vaders zakgeld van de moeders. Bij beide families zijn de ouders al overleden maar door de telefoon blijven hun kasboekjes verhalen toch nog levend. Ondanks dat de ouders er niet meer zijn, was het voor beide families een mooie en leuke ervaring om het zo te zien staan in het museum. Dit was de eerste keer ook voor de families dat ze het complete onderzoek met familie foto’s en al konden zien en dit was een indrukwekkende ervaring

De families hebben een rondleiding gehad door het museum en hebben zo al kennis kunnen maken met onze andere onderzoeken. Ze komen allemaal graag terug met andere familieleden als het museum weer open is vanaf 6 september!

Terug