De Universiteit Utrecht heeft de website ‘Doe mee aan onderzoek’ gelanceerd voor al het mensgebonden onderzoek van de universiteit. Mensgebonden onderzoek, de term zegt het al, is onderzoek waar mensen voor nodig zijn. Kinderen en volwassenen leveren namelijk de data voor de onderzoeken. Wil jij meedoen?
Beeld | Universiteit Utrecht
Doe mee aan onderzoek
Wetenschappers die bezig zijn met mensgebonden onderzoek kunnen hun onderzoek op de website plaatsen. Op de website vind je een overzicht van alle lopende onderzoeken van de Universiteit Utrecht. Het verschilt per onderzoek wie mee kan doen: volwassen, kinderen of jongeren. Per onderzoek kun je lezen waar het onderzoek over gaat.
Als je meedoet aan een onderzoek lever je een bijdrage aan de wetenschap en help je andere mensen. Ook vinden veel mensen het leuk om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Je kunt van dichtbij zien hoe een onderzoek werkt.
“Bij YOUth melden zich regelmatig mensen die graag willen meedoen aan ons onderzoek, maar buiten de gezochte doelgroep vallen. Bij YOUth weten we hoe lastig het is om deelnemers te vinden, dat kost veel tijd en geld. Daarom verwijs ik mensen die niet aan ons onderzoek kunnen meedoen graag naar ander UU-onderzoek. Het leek me handig als er een centrale website zou zijn waar potentiële deelnemers zelf kunnen kijken aan welk onderzoek ze zouden willen bijdragen. Ook leek zo’n site mij voor de UU een goede manier om concreet zichtbaar te maken wat de universiteit doet.” Marije Witsenboer, initiatiefnemer website.
Transparantie
Zo doet universitair docent Margot Peeters onderzoek naar het gebruik van sociale media en gamen door jongeren. Haar onderzoek staat op de nieuwe website.
“Ik vind het goed dat we met deze website transparant zijn naar onze participanten: zij krijgen inzicht in wat voor soort mensgebonden onderzoek we doen, en waaraan je bijdraagt als je meedoet. Zo maken we de relevantie van het onderzoek duidelijker voor de buitenwereld.”
Samen onderzoek doen
De website is daarnaast belangrijk voor onderzoekers zelf, denkt Margot.
“Ik vind dat we participanten niet moeten overvragen, dus ik gebruik zoveel mogelijk data die al verzameld en geanalyseerd zijn. Met deze site zien we dus zelf ook wat voor soort onderzoek er is; we kunnen veel leren van studies die al gedaan worden. En misschien vermindert de website het gevoel in een competitie te zitten. We moeten met elkaar onderzoek doen, niet los van elkaar.”
Wil jij meedoen en aan de wetenschap bijdragen? Kijk dan op de website voor lopend onderzoek.