Oktober is dé maand om bijzondere weersverschijnselen te zien. Wat is een heiligenschijn? Of wat is een Jakobsladder? Dit zijn voorbeelden van verschijnselen die jij vast wel een keer hebt gezien, maar hoe ontstaan deze verschijnselen? Doe mee aan de weerchallenge van Studium Generale en kom meer te weten over de schoonheid en werking van het weer!
Vlogs van weerman én klimaatwetenschapper
Weet jij waarom een regenboog zo veel mooie kleuren heeft? Of hoe een felle bliksemflits ontstaat? Tijdens de weerchallenge vertelt weerman en klimaatwetenschapper dr. Peter Kuipers Munneke in een aantal vlogs meer over de wetenschap achter dit herfstweer. Maar daar moet je wel wat voor doen! Trek je jas aan, ga naar buiten en maak een foto van jouw favoriete weersverschijnsel. Deel deze foto op Instagram met de hashtag #weerchallenge.
Doe je mee met de weerchallenge? Ga voor meer informatie naar weerchallenge.nl
Ode aan Marchel Minnaert
De challenge is een ode aan de bioloog en astrofysicus Marcel Minnaert. Hij was hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Marcel Minnaert overleed 50 jaar geleden (26 oktober 1970). Hij schreef ‘De natuurkunde van het vrije veld’, een populair wetenschappelijk boek waarin hij alledaagse natuurkundige verschijnselen op een toegankelijke manier verklaart.