Digitaal lesmateriaal voortgezet onderwijs in ontwikkeling

Het Universiteitsmuseum is bezig met het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal voor middelbare scholen. Dit is een toevoeging op de huidige onderwijsprogramma’s die te boeken zijn voor op school. Docenten kunnen de les geven op het centrale scherm in de klas. Het is het eerste lespgrogramma waarin je als docent een begeleidende rol hebt. Begin 2021 gaat het UMU het programma testen. Misschien wel bij jou in de klas?

Onderzoekend leren

Tijdens de digiles gaan leerlingen aan de slag met de principes van onderzoekend leren. Op deze manier ontdekken leerlingen hoe wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt en raken ze nieuwsgierig. Leerlingen gaan op zoek naar antwoorden op hun eigen gestelde vragen en worden een ├ęchte onderzoeker.

Citizen-science

Bijzonder aan dit lesmateriaal is dat de leerlingen zelf een onderzoek uitvoeren waarvan de resultaten gebruikt worden door een echte Utrechtse wetenschapper. Voor dit onderzoek gaan leerlingen op pad buiten de muren van het klaslokaal.

De opzet van het digitale lesmateriaal

De digiles begint met een filmpje van de Utrechtse wetenschapper die verbonden is aan het citizen-science project. Vervolgens gaan leerlingen aan de slag met onderzoekend leren en doen ze mee aan het citizen-science onderzoek. Hierdoor worden ze meer bekend met het onderwerp. Ten slotte vindt er een terugkoppeling plaats met de wetenschapper. Je kunt de onderdelen over meerdere lessen verspreiden of deels opgeven als huiswerk.

Mens en natuur

Het programma wordt ontwikkeld voor leerlingen in de onderbouw van het havo of vwo. Het thema van het programma en de daaraan verbonden wetenschapper wordt nog uitgewerkt, maar zal op enige manier inhaken op de relatie tussen mens en natuur.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd en lijkt het je leuk om begin 2021 dit nieuwe digitale lesmateriaal op jouw school te testen? Mail dan naar reserveren.museum@uu.nl.

Je kunt het educatieteam ook helpen bij het ontwerpproces van het digitale lesmateriaal. Dit kun je doen door deze vragenlijst in te vullen.

Terug