Nieuwe digiles voor het voortgezet onderwijs

Eén van de doelen van het Universiteitsmuseum Utrecht is om kinderen actief kennis te laten maken met wetenschap. Niet alleen in het museum, maar ook in de klas. Daarom hebben wij verschillende digilessen via LessonUp beschikbaar gesteld voor docenten en hun klassen. En daar is een nieuwe voor het VO bijgekomen.

Door mee te doen aan de digilessen van het Universiteitsmuseum Utrecht dragen leerlingen bij aan lopend onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Leerlingen op het vmbo en havo/vwo maken kennis met Vivian Goerlich en Franck Meijboom, wetenschappers bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Bekijk alle digilessen hier >

Digiles Vivian over duiven

De digiles van Vivian stond eerder al online. Eén van haar expertises is het gedrag en welzijn van vogels. Vivian doet nu een onderzoek naar duiven; leerlingen leren over duiven en gaan zelf een telling doen. Ook de relatie tussen mens en dier speelt een grote rol.

Digiles Franck over dieren en ethiek

De nieuwe digiles van Franck gaat over dieren en ethiek, daar doet hij onderzoek naar. Leerlingen gaan een interview samenstellen en het veld in. Ze leren aan de slag te gaan met verkregen data en deze te interpreteren. Daarna reflecteren ze op hun eigen onderzoek.

Waarom doet Franck dit onderzoek? “We leven in Nederland samen met miljoenen mensen en met een nog groter aantal dieren. Dat vraagt voortdurend om afwegingen en discussie. Ethiek is daarbij belangrijk om zorgvuldig met mens, dier en milieu om te gaan,” aldus Franck.

Bekijk alvast de introctievideo’s

De digilessen van het UMU zijn te vinden op LessonUp. Bekijk ons kanaal op LessonUp of klik één van de volgende links om direct naar het aanbod te gaan voor het basisonderwijs of voortgezet onderwijs.

Terug