Digitaal lesmateriaal

Het museum stelt lesmateriaal beschikbaar voor thuis of in de klas!

Wil je afwisseling in de dagelijkste lessen? Ga dan aan de slag met het onderstaande materiaal. Ontdek samen met jouw kinderen of leerlingen de onderzoeker in jezelf!

Het Universiteitsmuseum heeft voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën onderwijsprogramma’s. Deze programma’s zijn ontwikkeld voor in de klas, maar het voorbereidende lesmateriaal is ook voor thuis te gebruiken.

Oma, wat heeft u grote tanden… |  Groep 3, 4 en 5

Heb jij al grote-mensentanden?

In deze les bekijken en onderzoeken kinderen hun eigen gebit. Hoeveel tanden heb je, heb je al gewisseld en zijn je voortanden even groot als je achterste tanden? De voorbereidende les zit vol met vragen en antwoorden zodat kinderen veel te weten komen over hun eigen gebit.

Bekijk hier de lessen.

Een bak vol botten | Groep 6, 7 en 8

Heb jij wel eens een bot gevonden? Waar was je toen nieuwsgierig naar?

In deze voorbereidende les leer je hoe een skelet in elkaar zit. Na wat knipwerk kun je een dierenskelet in elkaar puzzelen. Wat valt je op aan het skelet, van welk dier is het skelet en wat eet hij en waar zie je dat aan? Er is al veel onderzoek te doen met het observeren van het skelet. Daarnaast onderzoeken kinderen welke botten er in hun eigen arm zitten. Kloppen de waarnemingen? De antwoorden zijn te vinden in de PowerPoint.

Bekijk hier de lessen.

Luchtig Onderzoek | Groep 6, 7 en 8

Hoe presenteer je jouw onderzoek als een wetenschapper? Ontdek het zelf!

In deze voorbereidende les ga je aan de slag met het onderwerp ‘lucht’. Er zijn veel vragen over dit onderwerp te bedenken. Wat is lucht precies, heeft lucht kleur en wat kun je met lucht doen? Samen maak je een mindmap met alles wat je weet over lucht. Uiteindelijk formuleer je een definitie op de vraag: wat is lucht?

Tijdens stap twee onderzoek je hoe zwaar lucht is. Hier zet je samen een heel onderzoek voor op. Na het onderzoek kun je het onderzoek en de bevindingen aan elkaar presenteren als een échte wetenschapper.

Bekijk hier de lessen.

Terug