Kunstwerk van Jonathan Straatman

Verwonderen en inspireren

In de hal van het nieuwe museum hangt een indrukwekkend kunstwerk, gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Jonathan Straatman. Wetenschappers en kunstenaars hebben met elkaar gemeen dat ze een open blik hebben, ongebaande paden volgen en zichzelf en anderen verwonderen en inspireren. Met deze kunstinstallatie in de entree slaat het museum een brug tussen deze twee werelden.

Visuele verbinding tussen drie werelden

Straatman heeft gekozen voor een ruimtelijke vorm, een installatie met reflecterende elementen. Door te kijken naar jezelf, begrijp je jezelf beter. Net als dat wetenschap een manier is om de wereld te begrijpen. Hij maakte het werk specifiek voor de hal van het nieuwe UMU. Jonathan: “Interactie en participatie zijn in mijn werk zeer belangrijk. Ik vind het fantastisch dat een sculptuur verandert doordat de bezoeker er doorheen beweegt, het werk in kan kruipen of zichzelf er in kan zien. De plek van het werk, bij de ingang van het UMU, is een visuele verbinding tussen drie werelden. Het stedelijke karakter buiten, het museum en de groene oase van de hortus. Het werk heeft – afhankelijk van de hoek – telkens een ander effect op de bezoeker, die hierdoor telkens op nieuwe ontdekkingen kan komen.”

Over de kunstenaar

Jonathan Straatman is beeldend kunstenaar en maakt architectonische installaties en objecten. Zijn werk is vaak locatiespecifiek en gaat de interactie met het publiek aan. In zijn werk gebruikt hij thema’s als verstilling, nostalgie en vervreemding. Het resultaat zijn architectonische stillevens en ruimtelijke collages, gemaakt met pure materialen als staal, hout, hersneden glas, stuc, verf, spiegels, geluid en papier.

De verwerving van dit bijzondere kunstwerk is mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds. Dit Utrechtse fonds stimuleert kunstenaars uit de provincie Utrecht. Daarnaast ondersteunt het kunstopdrachten op bijzondere plekken in de provincie.